Konya'da doğal ve yöresel lezzetlerin doğru adresi: Kadınlar pazarı

Konya'nın Merkez Karatay ilçesinde bulunan tarihi Melike Hatun Çarşısı, hem yöresel lezzetleriyle ünlü bir pazar hem de tarihi bir mekan olarak öne çıkıyor.
Konya'da doğal ve yöresel lezzetlerin doğru adresi: Kadınlar pazarı

Çarşı, Hz. Mevlana'nın kızı Melike Hatun'un adını taşıyor ve yıllardır şehrin geleneksel tatlarını halkla buluşturuyor. Çarşının halk arasındaki adı ise Kadınlar pazarı olarak geçiyor. Ancak son yıllarda satış yapan köylü kadınların çarşıda yer almaması gözden kaçmıyor. Bunun nedeni ise yüksek kira giderleri olarak belirtiliyor.

Konya'nın bu tarihi çarşısı, özellikle yöresel lezzetlerden birisi olan "küflü peynir" ve "Konya gevreği" gibi ürünleri arayan tüketiciler için bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Konya'da organik sebze ve meyve arayanların ilk tercihlerinden biri olan bu çarşı, yerel ürünleri bulabileceğiniz bir yer olarak ün salmış durumda.

Ancak, köylerde veya bahçelerde yetiştirdikleri ürünleri satmak isteyen kadınların çarşıda görülme sıklığı artık eskisi kadar yoğun değil. Bu durumun temel nedeni, kiraların yüksek olması olarak gösteriliyor. Tarihi Melike Hatun Çarşısı, kapalı bir pazar olarak faaliyet gösteriyor ve özellikle üst katları, ziyaretçileri rengarenk tezgahlarla karşılıyor, farklı bir atmosfer sunuyor ve fotoğrafçıları bile cezbetmeyi başarıyor.

Tarihi Melike Hatun Çarşısı'nda 3 kuşaktır hizmet veren Boğaziçi Gıda işletme sahibi Ahmet Saygılı, çarşı hakkında şunları söyledi: "Kadınlar pazarı daha önce köylülerin kendi bahçelerinden topladığı sebzeleri, evlerinde ürettikleri süt ürünleriyle birlikte sattıkları bir yerdi. Ancak şimdi dükkanlarla dolu bir alana dönüştü. Bizim aile olarak bu çarşıdaki işimiz dedelerimizden bu yana 70 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Ben bu geleneği 3. kuşak olarak sürdürüyorum."

Ancak "kadınlar pazarı" adını taşıyan çarşıda, kadın satıcıların sayısı oldukça azalmış durumda. Bu durumu Ahmet Saygılı şöyle açıklıyor: "Belediye, kira karşılığında dükkanlar inşa etti. Ancak köylü kadınlar, sebze ve meyve yetiştiremeyecek durumda oldukları için bu kirayı ödeyemiyorlar. Bu nedenle buradaki esnaflar, ürünleri toptancılardan alıp satmaya başladılar."

Tarihi Melike Hatun Çarşısı'nın en popüler ürünlerinden biri ise Konya'nın ünlü "küflü peyniri." Ahmet Saygılı, bu ürünü şöyle tanımlıyor: "Küflü peynir, yıllardır en talep gören ürünlerden biri olmaya devam ediyor. Konya'nın küflü peynirini önceden biz üretiyorduk ama şimdi bu iş biraz daha kurumsallaştı. Tarım Köy İşleri Bakanlığı'nın getirdiği şartlar nedeniyle artık üretemiyoruz. Bu nedenle toptancılardan alıp vatandaşlara satıyoruz."

Konya'nın tarihi ve lezzet dolu çarşısı, geçmişin mirasını sürdürmeye çalışırken, ekonomik zorluklar nedeniyle köylü kadınların azalmasıyla karşı karşıya. Ancak bu çarşının lezzetleri ve atmosferi hala ziyaretçileri kendine çekiyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.