Konya’da etliekmek maliyetine kış tarifesi. Lezzet artık tarih oluyor

Konya’da etliekmek maliyetine kış tarifesi. Lezzet artık tarih oluyor

Konya’nın geleneksel lezzeti etliekmek sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle bugünlerde daha pahalı.

Konyalılar artık etliekmeğe ulaşmakta zorluk çekiyor. BBN Haber’in periyodik etliekmek fiyat araştırmasına göre Aralık ayına girdiğimiz bu günlerde dumanı üstünde çıtır çıtır bir etliekmeğin maliyeti ortaya çıktı. Kış sebzelerinden kaynaklı fiyatlarda az da olsa yükseliş var.

Konya’nın geleneksel lezzeti etliekmek sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle bugünlerde daha pahalı. Etliekmeğin olmazsa olmazlarından domates ve biber gibi sebzelerin kış mevsiminden kaynaklı yüksek fiyatları etliekmek maliyetini de etkiliyor. Yazın çok ucuza temin edilebilen sebzeler bu dönemde 60-70 liraya yükselirken bu da maliyet olarak etliekmeğe yansıyor.

Tarihte ilk defa Konya’da üretilen ve ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılan etliekmek Konya’nın vazgeçilmez yiyeceği, sofraların baştacı olarak her mevsim büyük rağbet görüyor. Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılan ancak son yıllarda uzun, ensiz ve ince etli pide şeklinde yaygınlaşan geleneksel Konya etliekmeği için bir bezeye en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır.

Konya halkının vazgeçemediği aynı zamanda misafirlerini ağırlarken yaptırdığı özel bir yemek olan etli ekmeği restoranda yemenin maliyeti 55 liradan başlıyor ve 220 TL’ye kadar çıkıyor. Ancak geleneksel Konya yöntemi iç hazırlayıp mahalle fırınında yaptırma şeklinde. Her köşe başında bulunan ve taş (gara) fırında meşe odunuyla pişirilen -Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır- etliekmek daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

BBN Haber olarak kasım ayının son günlerine girdiğimiz bu günlerde evde etliekmek yaptırmanın maliyetini araştırdık. Kent merkezindeki bir mahalli kasabından aldığımız fiyatlara göre;

1 kilo kıymaya 540 TL ve yeterince sebzeye ise 60 TL ödeniyor. Toplam 600 TL’lik iç malzemesinden sonra ortalama 10-12 adet çıkacak şekilde ve tanesi 15 liraya mahalle fırınında dumanı üstünde çıtır çıtır etliekmekler yaptırmak mümkün. Bu durumda bir etliekmek 65-75 TL ortalama maliyet ile sofraya ulaşıyor. İçecek ve salata gibi ekstra ürünler ise maliyeti artıracaktır.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum