Konya’da gerçekten deprem riski yok mu? Haritalar 6 diri fay konumunu işaret ediyor
Konya’nın Türkiye’nin deprem açısından en güvenilir yeri olduğu kulaktan kulağa yayılarak vatandaşlar arasında kabul görür bir bilgi haline geldi. İstanbul’da yaşanan 6.2 şiddetindeki depremin başını çetkiği ve daha sonraki süreçte aralarında 4.9 ve 5.9 şiddetlerinde 100’den fazla sarsıntının gerçekleştiği olaylar sonrası arama motorlarında “Konya’da deprem olur mu? “ ya da “Konya’da deprem riski var mı?” gibi sorular sıklıkla aratılmaya başlatıldı. BBN Haber olarak Konya’da hangi bölgelerde deprem riski en yüksek ortaya çıkardık.
Konya’da olası bir depremde en riskli bölgeler Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) yayınladığı diri fay haritasında ortaya çıktı. Buna göre Türkiye’nin deprem söz konusu olduğunda en güvenilir ili olarak adnlandırılan Konya’nın 6 ilçesi olası bir depremde risk altında görünüyor.
Konya Merkezde 2 Fay Milyonlarca Vatandaşın Ayakları Altında Uyuyor
Konya, komşu illerdeki diri fay hatları nedeniyle olası bir deprem riski taşıyor. Konya şehir merkezinin altında uzanan toplam 2 adet fay hattı bulunuyor. Üzerinde milyonlarca Konyalının yaşadığı bu fay hatlarından biri, Konya Bilim Merkezi’nden başlayarak Kaşgarlı Mahmut Mahallesi’ne kadar uzanıyor. Diğeri ise Kelebekler Vadisi'nden başlayıp Meram ilçesinde bulunan 80 Binde Devr-i Alem Parkı'na kadar devam ediyor.
Çumra ilçesi ise komşusu olan Karaman ilindeki çok sayıda fay hattı nedeniyle deprem riski altında bulunuyor. Dağlık coğrafyasıyla bilinen Meram ilçesinde ise çok sayıda fay hattı olduğu görülüyor.
Cihanbeyli Fay Hattı Deprem Üretebilir
Bugün sabah saatlerinde deprem meydana gelen Cihanbeyli ilçesinde yer alan, üç segmentten oluşan bu fay zonu, Eskişehir-Sultanhanı Fay Sistemi'nin güneyinde bulunuyor. Bu fay hattı, Cihanbeyli ilçesi için yüksek deprem riski oluşturarak Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından diri fay hattı olarak adlandırılıyor. Bu fay hatlarının yanında Konya’da deprem riski oluşturan diğer fay hatları ise sırasıyla; Yunak ve Tuzlukçu fay hatları, Ereğli ve Halkapınar fay hatları olarak ortaya çıkıyor.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.