Konya’da günübirlik ne yapılır?
Mevlana şehri Konya, özellikle tarih ve tasavvuf kenti olarak bilinir. Asırlardır insanlığı barış ve kardeşliğe çağrına ünlü düşünür Mevlana’nın “Gel” çağrısıyla birlikte yerli ve yabancı turistler mistik kent Konya’yı mutlaka turizm rotalarına eklemektedir.
Peki Konya’da günübirlik bir tur imkanı var mı? Konya’yı bir günde keşfetmek mümkün mü? Konya’da günübirlik ne yapılır? İşte bu sorunun cevabı…
Günübirlik bir Konya seyahati için güne keyifli bir kahvaltı ile başlamak mümkün. Bunun için Konya‘da çok sayıda serpme kahvaltı veren restoran ve kafe bulmak mümkün. Kahvaltı keyfini ikiye katlamak isteyenler için Konya Büyükşehir Belediyesinin Palize adlı kahvaltı salonları ideal adres olacaktır. Ya da Konyalıların yaptığı gibi sabah namazını Kapı Camii’nde kılıp ardından Bedesten’de güne Konya Yağ Somunu ile muhteşem bir ziyafetle başlayabilirsiniz. Kahvaltının ardından tarihi Bedesten bölgesi, Kapı Camii, Aziziyle Camii ve Kadınlar Pazarı’nı keşfedip Mevlana Müzesi’nde ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Ardından yürüme mesafesinde Sultan Selim Cami, Şerafettin Cami, İplikçi Cami, Şemsi Tebrizi Türbesi, Alaaddin Cami ve Karatay Müzesi ziyaretleriyle yolunuza devam edip İnce Minareli Medrese ve Sadrettin Konevi Türbesi ziyaretleri ile kadim kentin tarihi mekanlarını selamlayabilirsiniz.
Meram bölgesine Meram Son Durak ve Tavusbaba, Meram Üzüm Bağları, 80 Binde Devri Alem Parkı ve adına türbe yaptırılan ilk ve tek aşçı Ateşbaz-ı Veli Türbesi ziyaretleri yapabilir, hatta Meram Dere ve Kızlar Kayası ziyaretlerini tercih edebilirsiniz. Rotanız Selçuklu olursa Kelebekler Vadisi, Çiçek Bahçesi, Kanyon Vadisi, Büyükşehir Stadyumu ya da Sille’de güzel bir tura katılabilirsiniz. Yine Ankara Yolu’nda Bilim Merkezi ve Türk Yıldızları Parkı, Karatay’ın piknik bahçesi, gül bahçesi ve lavanta bahçesi gibi doğal mekanlarında keyifli zaman geçirmek mümkün.
“Konya’da günübirlik ne yapılır?” sorusuna verilecek cevaplardan olmazsa olmazı da yemekler olacaktır. Çünkü Konya Mutfağı; Türk gastronomisinde son yıllarda hak ettiği ilgiyi almaya başlayan nadir mutfaklar arasındadır. Selçuklu ve Osmanlı Mutfağı menülerinin yanı sıra bamya çorbası, arabaşı çorbası, etliekmek, yağ somunu, Konya Tiridi, tandır kebabı, höşmerim, sac arası, su böreği ve etli yaprak sarması gibi geniş bir yemek seçeneği olan Konya’dan ayrılırken yanınıza biriktirdiğiniz güzel anılarla birlikte ikram için Mevlana Şekeri, Konya Sarması ve şehri hatırlatan hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.