Konya’da hem ağzı hem cebi yakan çorba. Fiyatı 3 bin 500 lira…
Konya Mutfağı’nın sembolleri arasında yer alan bamya çorbası fiyatıyla cep yakıyor. 200 TL ortalama fiyat ile restoranların en pahalı çorbası olan bamya lezzetiyle olduğu kadar fiyatıyla da dikkatleri çekiyor.
Konya düğün ve davet yemeklerinin tatlıdan etliye geçiş çorbası olarak da bilinen bamya, “on bir ayın sultanı” Ramazan ayında da yine yoğun bir şekilde tüketilecek. Şimdiden ramazan alışverişlerine çıkan vatandaşlar alışveriş sepetlerine mutlaka kuru bamyayı da ekliyor. Ağırlıklı olarak Amasya ve Tokat yöresinde yetiştirilen ve “çiçek bamya” olarak da adlandırılan kuru bamyanın kilogram fiyatı 3300- 3500 TL’den satılıyor. Pahalı da olsa bamyadan vazgeçemeyen ve gram ile alışveriş yaparak konukları için sofraların yıldızı bamyayı sepetlerine ekleyen vatandaşlar, “pahalı ama vazgeçilmez” yorumlarını yapıyor.
Ramazan ayında ev davetlerinde sofrada mutlaka bulundurulan bamya çorbasını usulüne uygun pişirmek için ise mutlaka püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte görenlerin ağzını sulandıran yiyenlerin damaklarında iz bırakan bamya çorbasının tarifi:
MALZEMELER (dört kişilik): Yarım su bardağı kuru çiçek bamya, dilimlenmiş yarım limon, bamyaları haşlamak için üç su bardağı su, küçük doğranmış yarım su bardağı kuyruk yağı, bir su bardağı küçük doğranmış koyun eti, bir yemek kaşığı tereyağı, çok ince kıyılmış büyükçe iki baş soğan, bir yemek kaşığı domates salçası (yaz ise kabukları soyulup rendelenmiş üç domates), beş su bardağı et suyu veya su, bir tatlı kaşığı tuz, iki çorba kaşığı limon suyu veya bir çay kaşığı limon tuzu.
YAPILIŞI: Bamyalar, tüylerinin dökülmesi için, sert ve tırtırlı bir zemin üzerinde veya kalburda tüyleri dökülünceye kadar iyice ovulur ve yıkanır. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (bamyanın sünmemesi için kullanılan limon yerine yarım çay kaşığı limon tuzu da kullanılabilir) yarı haşladıktan sonra suyu süzülüp ipleri çıkarılarak tertemiz yıkanır. Tencereye et ve kuyruklar konularak kapağı örtülür. Et, bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırılarak kavrulur. Sadeyağı ve soğan ilave edilip soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Salça veya rendelenmiş domatesler konulup çevrilir.
Su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılarak etler pişinceye kadar yaklaşık otuz dakika kaynatıldıktan sonra tuz ilave edilir. Suyu azalmış ise beş su bardağına tamamlanır. Haşlanmış bamyalara, limon suyu veya limon tuzu ilave edilip kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe alınır. Bamyalar yumuşayıncaya kadar yirmi otuz dakika kadar pişirilir. Bamya çorbasının servisi sıcak yapılmalıdır.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.