Konya'da site aidatlarında ipin ucu kaçtı!

Konya'da site aidatlarında ipin ucu kaçtı!

Yüksek kira ücretlerinin yanı sıra apartman görevlisi, güvenlikçi, elektrik ve temizlik giderleri için talep edilen yüksek aidatlar tepkilere yol açıyor. En düşük aidatlar bin lirayı bulurken sitesine göre 6-8 bin liralar talep ediliyor

Artan enflasyon ve talep fazlalığı nedeniyle Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi kiralar olurken, apartman giderleri adı altında istenen yüksek meblağlı aidatlar da yeni bir sorun kalemi oldu. Ücretlerdeki zamlardan sonra kapıcı çalıştıran bir apartmanın ortalama aidatları bin liraya yükselirken, birçok apartman çözümü mobil kapıcıyla ya da başka yöntemlerle çözmenin peşinde.
KONYA’DAKİ LÜKS SİTELERDE ORTALAMA AİDAT NE KADAR?
Güvenlikli ve lüks sitelerde ise olay bambaşka boyutlara çıktı. Maddi açıdan daha rahat olan ve giderleri çok fazla sorun etmeyen bu kişilerin Konya’da oturduğu sitelerde aidatlar 3500-4000 TL bandında. Sitenin büyüklüğü ve çalışan sayısına göre rakam daha da artabiliyor.
AİDAT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER:
- Aidatlar için mevcutta üst sınır bulunmuyor. Personel maaşlarının her yıl artması, yeni hizmetlerin ilave edilmesi, kullanılan malzemeler ve giderlerin her yıl ve enflasyona göre artıyor olması bu kapsamda aidatlar için bir üst sınır belirlemeyi zorlaştırır.
- Yönetim planlarında bu konuda aksine bir hüküm olmadığı sürece ortak alan olarak tanımlanan yerleri kullanmayan kişilerin bu aidatı ödememe hakları bulunmamaktadır. Giriş katında oturan bir daire veya dükkan sahibi ‘asansörü kullanmıyorum’ veya bir kişi ‘ben havuzu kullanmıyorum’ diyerek ortak alan olan aidatlarından muaf olamaz. Bu alanların da bakım ve onarım masraflarını ödemekler yükümlüdürler.
- Yönetim planında aksine bir düzenleme olmadığı veya lüks bir harcama niteliğinde bulunmadığı müddetçe kat malikleri aidat ödeme yükümlülüğünden muaf olamazlar. Bunun haricinde örneğin lüks niteliğinde havuza çocuklar için bir sistem konulması, çocuk parkı olmayan bir siteye çocuk parkı yapılması, bakıcı istihdam edilmesi gibi örneklerde çocuğu olmayan kat malikleri bu giderlere katılmak zorunda değillerdir.
- Aidat ödememe halinde yönetici bu konuda ilgili kat maliki hakkında yasal takip başlatabilir, icra takibine geçilmesi halinde aylık yüzde 5 yasal faiz uygulanmaktadır. Taşınmazı kiracı kullanıyor ve aidatı o ödemiyor ise hem kiracı hem de kat maliki aidat ödenmemesi halinden müştereken ve müteselsilen sorumludur.
- Aidat bedellerine itiraz edilebilmesi için genel kurulun toplanmış olması veya kat maliklerinin toplamının 1/3’ü ile kat maliklerinin olağanüstü genel kurula davet edilmesi gereklidir. Site veya apartman yöneticileri ‘maliyetler arttı, personel giderleri arttı’ diyerek aidat arttırımlarını yapamazlar. Yetkiyi genel kuruldan almak zorundadırlar.
- Kat malikleri de bu genel kurula katılarak bazı aidat kalemlerinin azaltılmasını, bazı kalemlerin hiç alınmamasını veya yeni teklifler alarak aidatın düşürülmesini sağlayabilirler. Genel kurul için 1/3 imza bulunduğu halde yönetim genel kurulu toplamıyorsa, aidat kalemlerinde fahiş ve usulsüz artışlar varsa her zaman kat malikleri Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini talep edebilirler.
- Yine genel kurula katılanlarda itirazlarını tutanağa geçirmek kaydı ile genel kuruldan itibaren 1 ay içerisinde genel kurulun iptalini dava edebilirler. Genel kurullara yönelik dava açma süresi katılanlar için 1 ay, katılmayanlar için ise bildirim yapılanlar için 1 ay ve her halükarda 6 aydır.

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum