Konya'da tarihe ışık tutan müze

Konya'da tarihe ışık tutan müze
Kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefi doğrultusunda 2017 yılında açılan ve ziyaretçilerden büyük ilgi gören Tarihi Mezar Taşları Müzesi geçmişin izlerini geleceğe taşıma misyonunu üstleniyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Tarihi Mezar Taşları Müzesi projesi, Mevlana bölgesinde hayata geçirilen ve Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait 260 önemli mezar taşını sergileyen benzersiz bir müze olarak meraklılarına ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 4 bin metrekarelik alana kurulan müze, tarihi mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma amacı güdülüyor.

whatsapp-image-2024-05-16-at-09-25-56.jpeg

KÜLTÜREL YOLCULUK İMKANI
Müze bünyesinde Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait 260 tarihi mezar taşını barındırıyor. Bu taşlar, restorasyon çalışmaları ve kitabe metinleri üzerinde yapılan transkript çalışmaları sonucunda özgün halleriyle sergileniyor.

whatsapp-image-2024-05-16-at-09-25-57-1.jpeg

Ziyaretçilere yüzyıllar öncesine uzanan bir kültürel yolculuk sunan Tarihi Mezar Taşları Müzesi bölgenin tarihine ışık tutuyor.
MÜZE KÖKENİ VE NAKİL SÜRECİ
Müzedeki eserlerin kökeni, Konya'daki Şems Mezarlığı haziresine dayanıyor. Şems Mezarlığı, 1940'lı yıllarda kapatıldıktan sonra içerisindeki mezar taşları Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesine nakledildi.

whatsapp-image-2024-05-16-at-09-25-57-2.jpeg

Bu müze, 2010 yılında kapatılırken eserler Konya Etnoğrafya Müzesine nakledildi. 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, bu tarihi eserler Tarihi Mezar Taşları Müzesi'ne taşındı.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.