Konya’da tarihi su sorunu! Çeşmeye giden eli boş dönüyor

Yavuz Sultan Selim'in "sebil" geleneğini devam ettiren Konya’da, tarihi çeşmelerin çoğundan su akmıyor.
Konya’da tarihi su sorunu! Çeşmeye giden eli boş dönüyor

Birçok Osmanlı ve Selçuklu eserlerini içinde yaşatan Konya’da, onlarca tarihi su çeşmesi bulunuyor. Yavuz Sultan Selim dönemine ait "sebil" geleneğini, binlerce su çeşmesiyle halen devam ettiren Konya, hem Konyalıların hem de turistlerin beğenisini topluyor.

3-001.jpg

Adım başı çeşme

Konya’da 2 binin üzerinde tatlı su çeşmesi bulunurken, neredeyse 500 metrede bir tatlı su çeşmesine rast gelinmesi, farklı şehirlerden gelen insanların hem dikkatini çekiyor, hem de beğenisini topluyor. Bu çeşmelerin kimisi son dönemde, kimisi ise binlerce yıl önce yapılmış tarihi bir eser olarak ayakta duruyor.

2.jpg

Tarihi çeşmeler su bekliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü internet sitesinden alınan bilgilere göre Konya’da 79 tane tarihi çeşme bulunuyor. Bu çeşmelerin 17 tanesi şebekeden beslenirken, 24 tanesi ise farklı tatlı su kaynaklarından faydalanıyor. Geriye kalan 1 çeşme hakkında bilgiye ulaşılmazken, 37 tane tarihi çeşmeler ise kullanılmıyor. Bu kullanılmayan tarihi çeşmelerin bazıları kaynak suyu bulamazken, bazısı ise bakım ve onarıma ihtiyaç duymakta.

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum