Konya'da yılan hikayesine dönen Çevre Yolu tasarrufa mı takıldı?

Konya'da okulların açılması ile birlikte yaşanılan sıkışık trafikten 7'den 70'e herkes mağdur. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan büyük araçlar şehir içi trafiğini alt üst ediyor.
Konya'da yılan hikayesine dönen Çevre Yolu tasarrufa mı takıldı?

Konya'da yılan hikayesine dönen proje Çevre Yolu bir türlü tamamlanamıyor. Bu seferki iddia ise tasarruf tedbirleri oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak alınması gereken tedbirlerin bildirildiği Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi 17.05.2024 tarihli ve 32549 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Karara ilişkin birçok ilde projeler askıya alınırken “Konya'da merakla beklenen Çevre Yolu projesi de bu tedbire mi takıldı?” Sorusunu gündeme getirdi.

evre-yolu-1-002.png

TASARRUF TEDBİRLERİNE Mİ TAKILDI?
Konya'nın yıllardır hasretini çektiği Çevre Yolu Projesi, Tasarruf Tedbirleri'ne takıldığı iddia edildi. Söz konusu madde ise, "Kamu hizmetleri ve yatırım projeleri, bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynakların üzerinde harcama yapılmasına yol açılmadan azami tasarruf anlayışı içinde yürütülecektir. İş programları da harcama/finansman programlarına göre gerçekleştirilecektir. Yılı ve takip eden yılların bütçelerinde ilave yük oluşturacak şekilde faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmeyecektir" ifadeleri yer aldı.
2020'DE BİTECEKTİ YIL 2024 OLDU
2011 yılında ilk adımın atıldığı, 10 yıl önce, 2014'te yapımına başlanan projede çalışmalar sürüyor. Söz konusu projede 122 kilometrelik projede 10 yıl içinde sadece birinci etap bitirilebildi. 46 kilometrelik ikinci etabın ise 21 kilometreden biraz fazlası tamamlanabildi. Konuyla ilgili BBN Haber'e açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Milletvekili Hasan Ekici, "Konya'da bitmesini bekleyen birçok proje var. Çevre Yolu projesi de bunlardan bir tanesi. 2020 yılında bitecek olan proje daha sürüyor. Yüzde 40'ın altında tamamlanmış projeler de tasarruf tedbirlerine takıldı. Biz bu konunun takipçisi olacağız" dedi.

evre-yolu-2.png

MİLLETVEKİLİ BAYKAN DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI

Çevre Yolu ile ilgili daha önce açıklama yapan AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, "Proje toplamda 122 kilometre uzunluğunda olup, yalnızca şehrimiz için değil, ülke ekonomisi için de büyük katkılar sağlayacaktır. Yolcu taşımacılığından, nakliye ağına kadar her alan için büyük bir katma değer sağlayacak olan projenin birinci kısmı geçtiğimiz yıl itibarıyla tamamlandı. İkinci kısım 46 kilometre olup, Konya-Ereğli, Aksaray, Ankara, Afyon yolları arasında bağlantıyı sağlayacaktır. Yalnızca bölünmüş yoldan ibaret olmayan projenin ikinci kısımda viyadükler, demiryolu geçişleri, köprülü kavşaklar bulunmaktadır. Yurdumuzun merkezi konumunda olan Konya, başta lojistik dağıtım olmak üzere, turizm ve transit yolcu geçişinde önemli bir kavşak noktasıdır. 2024 yılında 750 milyon TL ödenekle 4,5 kilometre bölünmüş yol yapımı ve önceki yıllarda tamamlanan 11 kilometrelik üst yapı eksiklikleri giderilecek olup, projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Konya çevre yolu projesi komplike bir yatırımdır ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı tartışmasızdır.” ifadelerine yer vermişti. Söz konusu Konyalı ve uzun yol yapan vatandaşlar projenin bitmesini bekliyor.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum