Konya'daki bu tarih ayağa kaldırılmayı bekliyor
Meram Ateşbaz Mahallesi Azerbaycan Caddesi’nde bulunan tarihi Şerafeddin Sarnıcı ilgi bekliyor. 13.yüzyıl Selçuklu Vezirlerinden Sahip Ata’nın vakfiyelerinden birisi olan ve uzunca bir süre bölgenin ihtiyacını karşılayan sarnıç, en son 1993 yılında Selçuk Üniversitesi tarafından restore edilmiş. Günümüzde adeta kaderine terk edilen ve çer çöp içerisinde kalan sarnıcın şeniden temizlenip modernize edilmesi bekleniyor.
SARNIÇ NEDİR, NE İŞE YARAR?
Sarnıç, içinde su biriktirmek için yer altında yapılan depo olmakla birlikte gemilerde saçtan yapılmış tatlı su deposudur. Eskiden evlerin bodrum katlarındaki küçük sarnıçlarda, damdan alınan yağmur suyu biriktirilirdi.
Daha eski dönemlerde de suyu bir mahalle ya da kent halkı tarafından kullanılmak üzere, çok daha büyük boyutlarda sarnıçlar yapılırdı. Arkeolojik kazılarda Antik Çağ'da Anadolu'da, dağ kalelerinde, su gereksiniminin sarnıçlarla karşılandığını gösteren buluntulara rastlanmıştır.
Bizans döneminde sarnıç yapımına büyük önem verilmiş; sarnıçların en ünlülerinin yer aldığı İstanbul'daki üzeri tümüyle kapalı sarnıçlar bulunduğu gibi, büyük bir havuz görünümünde açık sarnıçlar yapılmıştır. Bu sarnıçlara su kent dışındaki kaynak ve göllerden su kemerleriyle getirilirdi.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.