Konya'daki hayvan pazarına yeni teknoloji geliyor. Enerji ücretsiz olacak

Konya'daki hayvan pazarına yeni teknoloji geliyor. Enerji ücretsiz olacak

Konya'da yenilenebilir enerjide çağ atlamaya devam ediyor. Avrupa'nın en büyük GES santralinin bulunduğu Konya'da merkez ilçeye de bir enerji yatırımı geliyor.

Konya'nın merkez Meram ilçesinde bulunan Hayvan Pazarı'na Güneş Enerji Santrali yapılacak. Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkartılacak olan santral hayvan pazarının enerji ihtiyacını karşılayacak. İlan.gov.tr'de yer alan bilgilere göre, "Konya İli Meram İlçesi 1450 kWe/ 1544,4 kWp Hayvan Pazarı Çatı GES Yapım İşi. Ayrıntılı bilgiye EKAP’ta yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir" ifadelerine yer verildi. 20.11.2024 tarihinde saat 10:00'da düzenlenecek olan ihalenin ardından proje 150 gün içerisinde bitmesi bekleniyor.

GES NEDİR?

Bilindiği üzere güneşe enerjisi en temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Peki, güneş enerjisi nasıl üretilir? Güneş enerjisi, güneş panelleri sayesinde güneş enerji santrallerinde üretilmektedir. Güneş enerji santralleri (GES), güneş ışıklarından gelen enerji parçalarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. GES’lerde kullanılan paneller oldukça büyüktür. Mantık olarak güneş enerjisi ile çalışan hesap makineleri ile benzerdir. Fakat güneş enerji santrallerinde büyük güneş pilleri kullanılmaktadır. Bu pillerin ana maddesi, galyum arsenittir ve kristal silisyumdur. Güneş panellerine gelen ışıklar, paneller sayesinde enerjiye dönüştürülerek büyük güneş pillerine veya akülere depo edilmektedir. Bunu yapan sistemlere ise Güneş Enerji Santrali (GES) denilmektedir. GES, güneş enerji santralinin kısaltılmış halidir.

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.