Konya'daki Hitit tarihi! UNESCO bekletiyor

Konya'daki Hitit tarihi! UNESCO bekletiyor
Konya’nın ve ülkemizin kültürel ve turistik değerini artıran yer olarak bilinen ve Hititlerin izini taşıyan Eflatun Pınarı için verilen geçici liste kararı sürüyor.

MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve “Eflatun Pınarı” olarak bilinen tarihî eser hakkında bir soru önergesi hazırladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istenen soru önergesi ile Beyşehir’de yer alan bir kültür ve tarih abidesi olan Eflatun Pınarı Hitit Su Anıtı, TBMM gündemine taşınmış oldu. MHP Konya Milletvekili Koçak, geçtiğimiz günlerde de Alacabel Tüneli hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına verdiği soru önergesiyle gündeme gelmişti.

eflatun.jpg

Konya Milletvekili Koçak, Konya İli Beyşehir İlçesinde yer alan Eflatun Pınarı Hitit Su Anıtının, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alındığını hatırlattı. MHP Milletvekili Koçak, 10 yıldır Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Eflatun Pınarı’nın yine Beyşehir’de bulunan Eşrefoğlu Camisi gibi Dünya Miras Listesine girmeyi hak eden bir tarihî miras olduğunu belirtti. Milletvekili Koçak, soru önergesinde şu tespitleri yaptı, “Hitit Medeniyetinden günümüze kadar ulaşan bu eşsiz kültürel miras, yerli ve yabancı turistlerin giderek artan sıklıkta ziyaret ettiği bir yer hâline gelmiş, tanınırlığı son yıllarda daha da artmıştır. Bunda şüphesiz söz konusu anıtın Geçici Listeye dâhil edilmesinin önemli bir payı olmuştur. Geçici Listede yer alan anıtın, Dünya Miras Listesine alınma kriterleri arasında sayılan 3, 4 ve 6 numaralı kriterleri taşıdığının tespiti ile Dünya Miras Listesine tescilinin yapılması, Konya’mızın ve ülkemizin kültürel ve turistik değerini artıran bir gelişme olacaktır. Dolayısıyla, bu arkeolojik alanın korunması, tanıtımının sağlanması, ziyaret etmek isteyeceklerin karşılaştığı ulaşım ve konaklama sorunlarının çözülmesi ve ihtiyaçlarının sosyal donatılarla giderilmesi gerekmektedir.”

MHP Konya Milletvekili Koçak’ın Bakanlığa yönelttiği sorular ise şu şekilde:

1. Bakanlığınızın Eflatun Pınarı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasını teminen yürüttüğü çalışmalar hangi aşamadadır ve tescili için öngörülen/hedeflenen bir tarih var mıdır?

2. Eflatun Pınarı alanı için 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3. Maddesi dokuzuncu fıkrasında bahsi geçtiği şekilde hazırlanmış bir “çevre düzenleme projesi” var mıdır?

3. Söz konusu alanın tanıtımını artırmak, turizm potansiyelini güçlendirmek üzere Bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma/proje var mıdır?

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.