Konya'daki Tuz Gölü'nde acı manzara. Su kaynakları gözler önüne serildi

Konya'daki Tuz Gölü'nde acı manzara. Su kaynakları gözler önüne serildi

Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan Tuz Gölü'nü besleyen kaynaklar tek tek kuruyor. Su kanallarının bakımsızlığı ise gözler önüne serildi.

İçişleri Bakanlığı Prodes Projesi kapsamında, Sürdürülebilir Çevre Derneği SÜÇEV Yönetim Kurulu sulak alanların mevcut durumuna yönelik Konya'daki eğitimcilere teknik gezi düzenlendi.

İÇLER ACISI HAL GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Kuşlar için dinlenme, beslenme ve kışlama alanı olan Tuz Gölü ve çevresini ayrıcalıklı kılan bir başka özellikse önemli bir kuluçka sahası olmasıdır.

tuz-golu-3.jpeg

Gölde flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga, angut ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar ve yaban ördekleri gruplar halinde yaşıyor. Tuz Gölü'nü besleyen su kaynakları ise günden güne kuraklık nedeniyle kuruyor. Geziye katılan eğitimciler Tuz Gölü etrafındaki sulak arazi için, "Su kaynaklarımızın ve sulak alanlarımızın içler acısı hali yüreklerimizi dağladı" diyerek, "Kaynaklarımız kuruyor buradaki su kontrol altına alınmıyor.

tuz-golu-1.jpeg

Suyun kontrolü geleceğimiz için çok önemli. Buradaki su boşa akıp gidiyor. Buna dayalı olarak Tuz Gölü'de yeterince kuraklıktan etkilenmiş" ifadelerine yer verdiler.

tuz-golu-2.jpeg

TUZ GÖLÜ

Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk Neojen'de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü'nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Kuvaterner'de, daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüzölçümü küçülmüştür. Zamanla daha da küçülen göl, günümüzdeki durumuna kavuşmuştur. Tuz Gölü, hem faunistik bakımdan hem de floristik bakımdan son derece zengin bir alandır. Tuzlu alanlar genelde endemik tür içermezken, Tuz Gölü'nün endemik tür zengini olması dikkat çekicidir. Tuz Gölü çevresinde 38'e yakın endemik tür bulunurken, bunlardan yaklaşık 20'ye yakını da sadece Tuz Gölü ve çevresindeki Eskil ve Eşmekaya'da yer almaktadır. Tuz Gölü endemik bitki türleri, yüzlerce kuş türü ve Tuz Gölü'ndeki gün batımında oluşan kızıllıkla birlikte önemli bir foto safari potansiyeline sahiptir. Eskil'den başlanacak foto safaride, endemik bitkilerle birlikte bataklık, küçük göletler ve Tuz Gölü içindeki kuş türleri fotoğraflanabilir. Gün batımında ise Tuz Gölü'nde oluşan kızıllığın göl yüzeyine düşmesiyle birlikte oluşan ters ışık, fotoğraf tutkunları için unutulmaz kareler sunar.

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.