Konyalılar bu tatlıya yüklendi. Herkesin evinde kilo kilo var
Osmanlı mutfağında birçok şerbetli tatlının ortak adı olan ve asırlardır bu topraklarda birbirinden lezzetli tatlıların yapılmasına olanak sağlayan çiğ kadayıf için Konya’da yoğun bir mesai harcanıyor. Ramazan ayında iftar sofraların süsleyip, tatlıdan vazgeçmeyenlerin önemli tercihlerinden birisi olacak kadayıfın ana hammaddesi olan çiğ kadayıf bugünlerde kilogramı 135 TL’den satılıyor. Yufkacılarda taze taze hazırlanıp satışa sunulan dökme tel kadayıflar büyük ilgi görmekte.
YARI PİŞMİŞ KIVAMDA SATIN ALINIR
Tel kadayıf, un ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen hamurun ince teller haline getirilmesi sonucu elde edilen bir yiyecek olarak biliniyor. En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Kadayıf sözcüğü Arapçadan gelen "kadife" sözcüğünün çoğuludur.
Tel kadayıf genellikle yumuşak ve yarı pişmiş kıvamda satın alınır. Katmanlarının arasına fıstık veya ceviz gibi maddeler konduktan sonra fırında kızartılır. Üzerine şekerli bir şurup dökülerek servis yapılır. Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir.
Bir başka kadayıf çeşidi ise burma kadayıftır. Özel bir teknikle ve bol fıstıklı olarak hazırlanan burma kadayıfı da yaygın olarak tercih edilir. Yine kadayıf sarması ve kuş yuvası da Ramazan ayında evlerde sıklıkla tercih edilen kadayıf çeşitleridir.
Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir. Bu kadayıf çeşitleri yarı-kızarmış ekmek parçalarının arasına fıstık veya ceviz içi konduktan sonra fırında pişirildikten sonra üzerine şekerli bir şurup dökülerek hazırlanır. Genellikle üzerine kaymak konarak servis edilir.
Kaynak:Seyda Sena Köylü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.