Konya'nın asırlık çınarında Atatürk detayı! Türkiye'nin ilk yapılarından

Konya’nın tarımsal üretimi ve son dönemde fabrikalarıyla öne çıkan ilçesi Çumra’nın asırlık çınarı tarihi tren binası 111 yıldır demiryolu yolcularını selamlıyor.
Konya'nın asırlık çınarında Atatürk detayı! Türkiye'nin ilk yapılarından

Konya'nın asırlık çınarı hem vedalara hem kavuşmalara sahne oluyor. Çumra’ya yapılan ilk bina olmak özelliğine de sahip tarihi bina 111 yıldır demiryolu çalışan ve yolcularını ağırlıyor. Çumra Tren İstasyonu, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan TCDD'ye ait tren istasyon olarak hizmet veriyor.

whatsapp-image-2024-09-16-at-12-58-35.jpeg

1894 yılında Haydarpaşa-Bağdat demiryolu kapsamında yapılan istasyondan ilk tren 1913 yılında geçmiştir. İstasyon, Ankara - Karaman ve İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Trenleri'ne, Toros Ekspresi Anahat Trenleri'ne ve Konya - Karaman Bölgesel Trenleri'ne hizmet veriyor.

1-tren-istasyon-manset-jfif-crdownload.jpeg

ATATÜRK’ÜN İSTEĞİYLE YAPILDI
1926 yılına kadar Çumra deyince bugünkü İçeriçumra kasabası kastedilmekteydi. Mustafa Kemal Atatürk trenle Adana´ya giderken Çumra´da verdiği mola sırasında Çumra istasyonundan etrafı seyredip "Bu şirin beldeyi geliştirmek, buraya önem vermek lazımdır. Çumra İlçe olmaya layıktır" demiş ve Atatürk´ün emriyle 26 Haziran 1926 tarihinde Çumra İlçe merkezi haline getirilmiştir.

5-jfif-crdownload.jpeg

8 Ocak 2022'de Konya - Karaman yüksek standartlı demiryolunun hizmete girmesiyle birlikte bu istasyon da bir yüksek hızlı demiryolu istasyonu haline gelmiştir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.