Konya'nın endemik türü Ada Çayı, internette 400, dağlarda 0 TL

Konya'nın endemik türü Ada Çayı, internette 400, dağlarda 0 TL

Konya’nın dağlarında yetişen endemik bitki türlerinden biri olan Ada çayının kilogram fiyatı internet üzerinden yüzlerce liraya alıcı buluyor.

Konya sahip olduğu 600’den fazla endemik bitki türüyle Anadolu’da en çeşitli ekosisteme sahip illerden biri olarak dikkatleri çekiyor. Konya’nın dağların yapılacak kısa bir gezi turuyla bu türlerden yüzlercesini bulmak mümkünken bir bu bitkilerden ada çayının bağışıklık sistemini güçlendirmekten, adet dönemlerini düzenlemeye faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik Konya’nın dağlarında bulunan ada çayı bitkisi internet üzerinden yapılan çevrim içi satışlarda yüzlerce liradan alıcı buluyor.

adacayi-kilogram-fiyatlari.png

Ada Çayı’nın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Konya’nın dağlarında kendiliğinden biten ada çayı bitkisinin faydaları da saymakla bitmiyor. Hazırlanması gayet kolay olan ada çayının sıcak suya bir tatlı kaşığı eklendikten sonra 4-5 dakika beklenilerek tüketilirse saysız faydaya sahip. Bitkinin faydalarından bir kaçı ise şu şekilde; bağışıklığı güçlendiriyor, sindirim sistemini destekliyor, yatıştırıcı etkisiyle sinir sistemine ve psikolojiye iyi geliyor, adet döngüsünü düzenler. Ancak kronik rahatsızlığı olanlar, özellikle tansiyon hastaları kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalıdır ve hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışılarak kullanılmalıdır.

adacayi-cayi.jpg

Ada Çayı Nasıl Toplanır?

Konya’nın öncelikle kırsal bölgelerinde yetişen ada çayı bitkisine genellikle dağlık bölgelerde görülüyor. Genellikle 20 ila 50 cm arasında bir boy aralığında olan bitki, gövdesi dik ve hafif tüylü yarı çalı formunda spesifik bir görünüme sahip. Yaprakları gri-yeşil tonlarında dar ve uzun sanki bir mızrak şeklindedir. Yaprakların üzeri tüylü, kadifemsi bir doku hissiyatındadır. Kokusu ise kendine has ve ferahlatıcı. Ada çayı bitkisi yaz mevsiminin başlarında çiçek açar, bitkinin aromasının en yoğun olduğu zamanlar bu zamanlardır ve bitkiyi bu zamanlarda hasat etmek önerilir.
Ada çayını toplamak için yapılması gerekenler ise şu şekildedir; İlk olarak asla kökünden sökmemek gerekir, sadece çiçekli yapraklar ve üst dallar bıçakla ya da uygun bir makas ile budanmalıdır ki gelecek sene aynı yere gelindiğinde de hasat edilebilsin.

302922ee3e9b218d73a01b8a71c7cebe.jpegAda Çayı Konya İçin Bir Gelir Kapısı Haline Gelmiş

Latince adı Salvia olan ve Anadolu’da yüzyıllardır gerek çay, gerekse ilaç yapımında kullanılan ada çayını Konya’nın hemen hemen her noktasında bulunabilmesi mümkün. Ancak 3 farklı türü olan ada çayının çay olarak tüketilen Salvia halophil türü yoğunlukla şehrin kuzeydoğu tarafındaki Tuz Gölü’nün çervesinde yetişir. Tıbbi amaçlarla ilaç yapımında kullanılan Salvia officinalis L. Konya ovasının neredeyse her yerinde kendiliğinden yetişebiliyor. Ayrıca Konya’da pek çok yetiştirici tarlalarına Salvia officinalis L ekerek ada çayını maddi gelir kapısı haline getiriyor.

adacayi-001.jpg

Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum