Konya’nın en tehlikeli gölleri! Buralar resmen bataklık
Konya’da dipleri bataklık olan göller 1973’te yapılan bir araştırmayla ortaya çıktı. Bataklıklar, "kolloid hidrojel" adı verilen aralarında bağ yapısı bulunan kum, kil, su ve kayaçların bir araya gelmesiyle oluşmuş yoğun bir oluşumdur. Genellikle gevşek kumların içerisindeki kumun aniden çalkalanmasıyla oluşur. Kum içerisindeki su dışarı kaçamadığında, sıvı bir toprak (çamurumsu bir yapı) oluşturur ve bu, üzerindeki yükü taşıyamayacak kadar zayıftır. Bu nedenle bataklığın üzerine basıldığında, toprak gibi görünmesine rağmen cisimleri taşıyamaz ve içlerine düşülmesine neden olur.
İŞTE KONYA’DA DİBİ BATAKLIK OLAN GÖLLER
YUNAK-AKGÖL:
Yunak ilçesi içindedir bu da küçük bir göldür. Suyu tatlıdır. Bir adı da Küçükhasan Gölü'dür. Çok yeri bataklıktır. Denizden yüksekliği 990 m2'dir. Alanı 10 km2'dir.
KOÇHİSAR - TUZGÖLÜ:
Konya ilinin kuzeydoğusunda, Ankara - Konya sınırı üzerindedir. Bir parçası Konya toprağı içindedir. Tuzgölü, yurdumuzun ikinci büyük gölüdür. Denizden yüksekliği 940 m., uzunluğu 80 - 100 km., eni 20-25 km. ve alanı 1620 km2 dir. Suyu çok tuzludur. Yaz aylarında suyu yok olur. Bundan sonra gölün yüzünde 5-10 cm'den 2 m'ye kadar bir tuz tabakası belirir. Buradan yılda, ortalama olarak 120-150 bin ton tuz elde edilir. Tuz elde etme işlemi, Tekel İdaresi tarafından yapılır. Bu durumuyla Tuzgölü, ekonomik bir gelir kaynağıdır.
ACIGÖL:
Karapınar ilçesi sınırları içindedir. Alanı 2 km2 dir. Bir krater gölüdür. Suyu acıdır. Suyunun içinde, magnezyum sulfat vardır. Bu nedenle, suyu çok acıdır, içinde hiç bir canlı yaşamaz ve bu gölden hiç bir fayda sağlanmaz.
KONYA BATAKLIKLARI
Konya ili toprakları içinde, yağışlardan ve çeşit akarsuların elverişli bulduğu yerlere yayılmasından meydana gelen ve epeyce geniş yerler kaplayan bataklıklar vardır. Şimdi bunların da başlıcalarını tanıyalım.
EREĞLİ BATAKLIĞI:
Ereğli ilçesinin kıyısındadır. Yağışlı yıllarda alanı 12.000 hektarı bulur. Bataklığın içinde Göksu adındaki kaynaktan su alır. Ayrıca İvriz - Alanarkı ve çeşitli dere sularının, sulama zamanları dışında Toroslardan getirdikleri sularla beslenir.
HOTAMIŞ BATAKLIĞI:
Karapınar ve Çumra ilçeleri sınırları içindedir. Çarşamba sularının toplandığı engin ve basık bir yerdir. Gerektiği zaman, Beyşehir Çumra sulama şebekesinin boşaltma yatağı olarak kullanılır.
ALAKOVA BATAKLIĞI:
İl merkezine bağlı Alakova Köyünün doğusundadır. Alanı, 20-25 hektar kadardır. Yılların yağışına göre alanı değişir. Bazı kurak yıllarda da tamamen kurur. Çevresinde boşaltma kanalları açılmış ve alanı küçültülmüştür.
ASLIM BATAKLIĞI:
İl merkezinin kuzeydoğusundadır. Çeşitli gözlerin verdiği sularla, taban suyunun yükselmesinden meydana gelen bir bataklık- tır. Yağışlı yıllarda alanı çok genişler. Son yıllarda açılan boşaltma kanallarıyla epeyce bir alan bataklık durumundan kurtarılmıştır.
BEŞGÖZ BATAKLIĞI:
Sarayönü ilçesinin 6 km. kuzeyindedir. Bir parçası da, Konuklar Devlet Üretme Çiftliği içinde bulunur. Bulunduğu yerde kaynayan küçük bir bataklıktır. Su verimi oldukça boldur. Devlet Üretme Çiftliği, Gözlü, Kökes ve Kolukısa köylerinin topraklarını sulamak- ta faydalanılır.
İNSUYU BATAKLIĞI:
Cihanbeyli ilçesinin kuzeybatısında, İnsuyu Vadisindedir. 5-6 km. uzunluğunda bir bataklıktır. Bu yerler her ne kadar da merak edilse de gitmek ve bataklıkta bulunmak hayati risk oluşturuyor.
*CİHAD ALPAN
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.