Konya'nın hangi hayvanı meşhur? Daha önce hiç duymadınız

Konya'nın hangi hayvanı meşhur? Daha önce hiç duymadınız

Konya'ya özgü bir hayvan var mıdır? Konya ile özdeşleşen bir hayvan var mıdır? İşte yanıtı...

Konya’nın topraklarında saklanan bir sırrı keşfetmeye hazır mısınız? Mevlana’nın şehrinde gözlerden uzak bir yaşam süren ve başka hiçbir yerde rastlanmayan bu gizemli tür hakkında neler biliyorsunuz? Sadece bu coğrafyada görülen gizemli bir kemirici, sessizliğin içinde kendine özgü bir dünya kurmuş durumda. Konya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarının altında, yalnızca bu topraklarda yaşayan ve adeta sırlarla dolu bir dünyada hayat süren bir tür var.

hayvanlar.jpeg

Prof. Dr. Bahtiye Mursaloğlu tarafından 1976’da keşfedilen Konya avurtlağı, Mevlana’ya atfen “Mevlevi” ismiyle bilim dünyasına tanıtıldı.

konya-avurtlagi-mevlevi-001.jpeg

Konya avurtlağı (Mesocricetus Brandti Mevlevi), yalnızca Konya’da yaşayan endemik bir kemirici türüdür. Seyrek bitki örtüsüne sahip alanlarda ve ekili tarlalarda yaşayan bu tür, genellikle yeraltında kazdığı tünellerde hayatını sürdürür ve kış aylarında hibernasyona girer. Besin olarak yazdan depoladığı tahıl ve bitki yumrularını tüketir, bazen solucan ve böceklerle de beslenir. Gününün büyük bölümünü uyuyarak geçiren Konya avurtlağı, daha çok akşam saatlerinde hareketlenir.

konya-avurtlagi.jpg

Kavgacı ve oyuncu bir yapıya sahip olan bu tür, yuvarlak bir vücut yapısı ve yapağımsı kürküyle dikkat çeker. Ergin dönemde 16-18 cm uzunluğunda, yaklaşık 100-150 gram ağırlığında olan Konya avurtlağının yanaklarında besin depolayabileceği geniş keseleri bulunur. Üreme dönemleri marttan ekime kadar sürer ve yaz boyunca 8-10 yavru dünyaya getirirler.

avurtlak-kemirgeni.jpg

Popülasyon yoğunluğu şimdilik tehlike altında olmasa da, evlerde süs hayvanı olarak da beslenen bu türün doğal yaşam alanlarının korunması gerekmektedir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.