Konya'nın hayali olan 3 proje şehre hayat verecek. Su sorunu ortadan kalkacak
Konya kuraklıkla karşı karşıya. Yeraltı suları çekilen Konya'da özellikle son yıllarda kış ve bahar aylarının kar ve yağmursuz geçmesi kentteki riski artırıyor.
Kullanılabilir su miktarı
Konya'da yerüstü su yıllık yaklaşık 1.930.000.000 m³, kullanılabilir yeraltı suyu ise yıllık yaklaşık 2.435.000.000 m³. Toplamda ise bu rakam Konya Kapalı Havzası için 4,365 milyar m³ su anlamına geliyor.
4 milyar metreküp su var sarfiyat 6 milyar metreküp
Ortalama olarak, havzada yılda 6,5 milyar m³ su kullanılıyor. Bu durum, mevcut rezervlere ek olarak, kontrol edilemeyen yaklaşık 115.000 adet kaçak kuyu aracılığıyla toplamda yaklaşık 2,375 mlyar m³ suyun fazladan çekildiğini gösteriyor.
Kaçak kuyular suyu içiyor
Kaçak kuyulardan çekilen bu su, yeraltı rezervlerinde yıllık en az 3 metre düşüşe yol açtığı belirtiliyor. Bu eğilim devam ederse 2050 yılına kadar yeraltı su seviyesinde 90 metre daha düşüş bekleniyor. Günümüzde ise bazı bölgelerde su seviyesi 200 metreye kadar düştüğü belirtiliyor.
İçme suyu kalitesi
Susuzluk hızla kendini gösterirken Konya'nın içme suyu kalitesi de düşüyor. 2014–2021 yılları arasında KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından açılan 716 kuyudan 455’A içme suyu temini için kullanılırken, 261 kuyudan alınan su içilecek nitelikte bulunmadı. Bu durum, yeraltı su kalitesinde gün geçtikçe ciddi bir bozulma olduğunu da gösteriyor.
Üç dev proje hayata geçirilirse 2075 yılına kadar su sorunu çözülebilecek
KOSKİ mühendislerinin de çalışmalarına göre Konya ovasındaki kuraklığın etkilerinin azaltılabilmesi ve hatta ortadan kaldırılabilmesi için 3 büyük tarihi projenin biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:
Hadimi Tüneli tamamlanarak alınacak yıllık 200 milyon m³ su, Göksu ve Ermenek kollarından 16,5 km’lik tünelle alınacak 300 milyon m³ su,
Kızılırmak’tan transferden vazgeçilen hattan Kulu, Cihanbeyli ve
Altınekin arazilerinin sulanması için 200 milyon m³ su,
Hirfanlı Barajı’nın kış akışlarının depolanarak bölgenin sulamasına aktarılması ile 200 milyon m³ su,
Mavi Tünel hariç olmak üzere toplamda 700 milyon m³ ek suyun Konya Havzası’na aktarılması sağlanması gerekiyor.
Böylece, mevcut su kaynaklarının etkin kullanımı ve yeni projelerle desteklenmesi sayesinde, Konya’nın su sorunu en az 2075 yılına kadar büyük ölçüde çözüme kavuşabilecek.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.