Konya'nın tarihi kandilleri gün yüzüne çıktı. Binlerce yıllık aydınlatma sistemi
Konya'nın tarihi gelecek nesillere ışık tutuyor. Bu kapsamda Antik Çağ’dan Günümüze Aydınlatma Araçları sergisi ile aydınlatma araçlarının gelişim süreci görseller ile zenginleştirilerek kronolojik olarak bu müzede yer verildi.
BİR ÇOK DÖNEMİ İÇİNDE BARINDIRIYOR
Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan Fikret Fidan, Antik Çağ’dan Günümüze Aydınlatma Araçları hakkında bilgiler verdi. Müdür Türkan, "Sergilenen eserler Konya Arkeoloji Müzesi envanterine kayıtlı Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans Dönemi pişmiş toprak ve bronz malzemeden yapılan kandiller, Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi envanterine kayıtlı Anadolu Selçuklu Dönemine ait pişmiş toprak ve çini kandiller, Konya Etnoğrafya Müzesi envanterine kayıtlı Osmanlı ve 20. yüzyıla ait pirinçten yapılan şamdanlar, kandiller, gaz lambaları, fayton fenerleri gibi bir çok aydınlatma aracı olan eser sergilenmiştir.
Toplam 4 vitrinde 60 adet eser kronolojik olarak ziyaretçiye sunulmuştur. Sergilenen eserlerden 55 adeti ilk kez sergilenecektir. Sergilenen eserlerin dönemine göre tipolojileri, kullanım alanları, yapımında kullanılan malzemeler, yapım teknikleri ile ilgili bilgilendirme panoları hazırlanarak eserler tüm detayları ile sunulmuştur.
Tüm eserlerin aynı zamanda QR kodları hazırlanarak eserler ile ilgili bilgi ve görseller dijital olarak da ziyaretçiye ulaştırılması sağlanmıştır.
Sergide konunun ziyaretçiye daha iyi sunulması için ayrıca 4 adet imitasyon Roma Dönemi kandil örneği hazırlanmış, kandil işlevinin nasıl gerçekleştiği imtisyon kandiller üzerinde ziyaretçiye sunulmuştur" ifadelerine yer verdi. Sergi 15 Nisan-15 Mayıs 2025 tarihleri arasında Konya Arkeoloji Müzesi teşhir salonunda ziyaretçilerini ağırlayacak.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.