Konya'nın tarihi merkezindeki dükkanlar satışa çıktı! İşte Suriçi Çarşı'nın yeni hali

Konya'nın tarihi merkezindeki dükkanlar satışa çıktı! İşte Suriçi Çarşı'nın yeni hali

Konya'nın merkezindeki dev projenin ilk etabı tamamlandı. Bu kapsamda tamamlanan iş yerleri satışa çıktı

Meram Belediyesinin dev projesi Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinde ilk etap tamamlandı. 21.000 m² alana sahip olan ve içerisinde 158 adet dükkan, 149 adet ofis bulunan çarşıda ticaret yeniden hareketlenecek.

SATIŞ BAŞLIYOR

Dünü ve bugünü buluşturan Suriçi Çarşısı’yla yaşam ve ticaret yeniden canlanacak. 55 Adet Belediye Dükkan ve 46 Adet Belediye Ofisi satışa hazır hale getirildi. Satın almak isteyenler ise https://surici.meram.bel.tr/ adresinden başvuru yapabilecek. Başvuruların ardından Meram Belediyesi ofis ve dükkanları ihale ile satışını gerçekleştirecek. 72 Adet Dükkan ve 18 Adet Ofis ise arsa sahiplerine teslim edildi.

ETAP ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Meram Belediyesi tarafından uygulanan ve Konya Büyükşehir'in büyük destek verdiği Suriçi Çarşıs’nın yapımı sürüyor. Geçmişin mirasıyla bugünün estetiğinin harmanlandığı Suriçi Çarşısı’nın tanıtım programı Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yapılmıştı. Projede 1. etap tamamlanırken, 2. Etapta ise; 21.000 metrekarelik alanda 158 dükkan ve 149 ofis olacak. Bu etabın da yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Son etap olan Larende Etabında ise 42.200 metrekarelik alanda park ve rekreasyon alanları olacak. Konya’nın tarihi geçmişini gelecek yıllara taşıyacak olan projenin Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin yeni uğrak noktası olması bekleniyor.

SURİÇİ İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Coğrafi konumu itibariyle önemli güzergâhlar üzerinde bulunan Konya, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Milattan önceki dönemlerde başlayan ve yerleşik hayata geçmek için ideal yer olarak seçilen Konya, günümüze kadar önemini arttırarak gelmiştir. Bu bağlamda Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında da Konya’nın tarihine, kültürüne ışık tutacak birçok kültür varlığı tespit edilmiştir. Meram Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Konya Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen Şükran Mahallesi Kurtarma Kazıları devam etmektedir. Yürütülen kazı çalışmalarında Konya tarihine ışık tutacak çok önemli veriler açığa çıkarılmıştır. Anadolu Selçuklu döneminde başkent olan Konya için büyük önem arz eden ve bir ilk olan Selçuklu dönemi Seramik Fırını ve Atölyesi açığa çıkarılmıştır. Açığa çıkarılan fırında Selçuklu Sarayında kullanılan mutfak kaplarının bu seramik atölyesinde üretildiği anlaşılmıştır. Seramik fırını koruma altına alınarak tescillenmiştir. Bu fırına çok yakın yerde Selçuklu dönemine ait bir hamam da ortaya çıkarılmıştır. Selçuklulardan günümüze gelen bilinen en büyük hamam tescillenerek koruma altına alınmıştır. Koruma ve sergileme projesinin uygulanmasından sonra ziyarete açılacaktır. Yapılan çalışmalar Konya’da Türk tarihinin izlerini ve ata kültürümüzü tanımak ve açığa çıkarmak için büyük önem arz etmektedir. Keza Konya’da yaşamış medeniyetlerin izlerine rastlamak da bizi oldukça heyecanlandırmaktadır. Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında açığa çıkarılan Roma döneminde kamu yapısı ile bu yapı kompleksinin devamı olarak düşünülen Roma dönemine ait hamam yapısı ve aynı kotta açığa çıkarılan Roma Yolu ve mozaik taban döşemesi, İcnouium (ikonium- Konya’nın eski adı) antik kentinin izlerini gözler önüne sermektedir. Yapılan çalışmalarda aynı zamanda Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı ve daha birçok yapı tespit edilmiştir. Yapılan kazılar ile Anadolu’da gerek eser çeşitliliği gerekse eser sayısı açısında Türkiye’de Türk dönemine ait (Anadolu Selçuklu, Osmanlı) önemli arkeolojik kazılardan birine dönüşmüştür. Aynı zamanda bu kazı ile beraber ilk kez İconium Antik Kenti’nin kalıntıları açığa çıkarılmıştır. Konya’nın ilk zemin mozaikleri bu kalıntılarda bulunmuştur. Öte yandan, Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi çevresinde, yaşayan tarih Sahip Ata Külliyesi, Cami ve Hamamı - Alaaddin Tepesi ve Camii - İhtiyarettin Camii - Nasuhbey Dar’ül Huffazı Camii - Sırçalı Medrese – Bedesten yer almaktadır.

*CİHAD ALPAN

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.