Konya’nın tarihi okulu yeniden ayağa kalkacak. Temel atma töreni 4 Ekim’de

Konya’da on binlerce talebe yetiştiren şehrin ilim ocağı Merkez İmam Hatip Lisesi yenileniyor. Yıkımı yapılan İHL binası yerine 64 derslik, spor salonu ve konferans salonundan oluşan yeni okul binası yapımı için 4 Ekim’de tören düzenlenecek
Konya’nın tarihi okulu yeniden ayağa kalkacak. Temel atma töreni 4 Ekim’de

Konya ekonomi ve siyaset dünyasına yön veren pek çok ismin yetiştiği Konya İmam Hatip Orta Okulu ve Lisesi yenileniyor. Ekonomik ömrünü tamamladığı için yıkılmasına karar verilen ve geçtiğimiz süreçte yıkımı gerçekleştirilen okulun yerine modern bir eğitim yuvası kurulacak.
Türk Anadolu Vakfı öncülüğünde belediyeler ve hayırseverlerin katkısı ile yapılacak yeni Konya İHL’nin resmi temel atma töreni ise 4 Ekim Cuma günü saat 11'de törenle atılacak.
Konya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yıkılan binaların yerine içerisinde 64 derslik, spor salonu ve konferans salonundan oluşan yeni okul binası yapılması ve tefrişatı kararı alınırken tarihi binanın yenilenmesi için ilk kazma da vurulmuş olacak.
TÜRKİYE’NİN İLK İMAM HATİP OKULLARI ARASINDAYDI
Konya İmam Hatip Okulu; Türkiye'de açılan 7 okuldan birisi olarak 29 Ekim 1951 tarihinde, şimdiki binanın bir sokak güneyinde, daha önce polis mektebi olarak kullanılan bir binada eğitim-öğretime başladı. 1952 yılında şimdiki binaların bulunduğu ve o zaman stadyum olarak kullanılan arsa satın alınmış ve içindeki İdman Yurdu Kulübünün binasına taşınmıştır. Aynı yıl, şimdiki B Blok binasının temeli, şehrin manevi mimarlarından Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin ve Konya'nın ileri gelenlerinin dualarıyla atılmış, bir yılda bitirilerek Konya İmam Hatip Okulu ilk binasına kavuşmuştur.
Okulda başta Hacıveyiszade Hoca olmak üzere,
Konya'nın önde gelen birçok alimi öğretmen olarak görev almıştır. 1958 yılında aynı bahçe içerisinde Yüksek İslam Enstitüsü olarak kullanılan binanın (A Blok) temeli, yine Hacıveyiszade hoca efendi ile birlikte kalabalık bir katılımla atılmış, bina 1962 yılında öğretime açılmıştır. 1974 yılında Yüksek İslam Enstitüsü'nün Meram yolundaki yeni binasına taşınmasından sonra bu bina da (A Blok) İmam Hatip Lisesi'ne verilmiştir. 1979 yılında C Blok olarak kullanılan bina Türk Anadolu Vakfı'nca yaptırılarak Konya İmam Hatip Lisesi'nin hizmetine sunulmuş, ilk defa kız öğrenciler kaydedilerek bu binada eğitime başlamıştır.
1987 yılında Devlet Parasız Yatılı binası Milli Eğitim Bakanlığı'nca yaptırılarak faaliyete geçmiştir. 1963 yılında açılan Devlet Parasız Yatılı bölümündeki öğrenciler 1987 yılına kadar B Blok bodrumunda, çatısında, Cıvıloğlu binasında ve A Blok'un 3. ve 4. katlarında kalmışlardır.
14 Haziran 1973 tarihinde çıkarılan 1739 sayılı Mili Eğitim Temel Kanunu ile "İmam Hatip Okulu" ismi "İmam Hatip Lisesi" olarak değiştirilmiştir. Bundan önce liselerin fark derslerinden sınava girerek Üniversitelere girebilen mezunlarımız, bu kanundan sonra kendi diplomalarıyla kazandıkları her fakülteye girme hakkını elde etmişlerdir.

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.