Konya'ya gelen turistler kararsız kalıyor. Şehrin zengin mutfağı resmen büyülüyor
Etli Ekmek, Fırın kebabı, Arabaşı Çorbası,Tirit Kebabı, Konya Papara, Mevlana Böreği, Konya Çebiç, Bamya Çorbası, Erişteli Yoğurt Çorbası, Konya Batırık, Konya Kabak Kayganası ve Konya düğün pilavı. Konya zengin ve cömert mutfağıyla gastronomi turizminde de ilk sırada yer alıyor. Konya'ya gelenler tarihi ve turistik mekanları gezdikten sonra karınlarını doyurmak istiyor ancak yemek konusunda karar vermek oldukça zorlanıyorlar.
FIRIN KEBABI YESEK ETLİEKMEK GÖNÜL KOYUYOR
Modern ve turistik lokantaların yanı sıra, Konya'nın geleneksel lezzetlerini taşıyan geleneksel mekanlardaki mutfaklar ve sokak lezzetleri Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin aklını karıştırıyor. Bamya çorbasını için "bir daha bu çorbanın üzerine çorba içmem" derken, fırın kebabını yiyen üzerine etliekmek yenilip yenilmeyeceğini soruyor.
DÖRT MEVSİM GEZİLECEK YERLER YENİLECEK YEMEKLER KONYA'DA
Elbette Konya'da gezilecek yerler ve deneyimleyecek lezzetler oldukça uzun bir listeye sahip. Dört mevsim boyunca ziyaretçileri tarafından tercih edilen Konya, yalnızca kültürel açıdan değil gastronomik açıdan da benzersiz bir deneyim sunuyor.
Konya mutfağında daha önce hiç görmediğiniz lezzetleri bir arada görebilirsiniz. Et yemekleri, hamur işleri ya da salatalar Konya mutfağının oldukça zengin hale getiriyor. Günün her saatinde deneyebileceğiniz farklı bir yöresel lezzeti Konya mutfağında bulabilirsiniz. Lezzetleri deneyimlemek için şehir içerisinde hizmet veren yöresel dükkanları ya da restoranları tercih edebilirsiniz. İşte, Konya’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler…
1. Etli Ekmek
Etli Ekmek
Yöresel yemekler ve Konya bir arada düşünüldüğünde akla ilk olarak Etli Ekmek gelir. Konya’da yaşayanlar tarafından yoğun bir ilgi gören etli ekmek turistlerin de en çok tercih ettikleri yöresel lezzetlerin başında yer alır. Her saat yenilebilir. Şehrin pek çok noktasında Etli Ekmek deneyebileceğiniz lokanta ve pideciler bulunuyor.
2. Arabaşı Çorbası
Arabaşı Çorbası
Suyu acılı bir tavuk çorbası olan ancak hamuru ile dikkat çeken Arabaşı Çorbası, Konya’nın farklı lezzetlerinden birisi. Arabaşı çorbası Konya’nın soğuk kış günleri için vazgeçilmez seçeneklerinden birisi olmasına rağmen yaz aylarında da farklı bir lezzet deneyimi için tercih edilebilir.
3.Tirit Kebabı
Tirit Kebabı
Tirit kebabı ismiyle anılan bu et yemeğini Karadeniz mutfağında da görmek mümkün. Ancak özellikle Konya usulü Tirit Kebabı, yoğun bir ilgi görüyor. Tirit kebabı İç Anadolu’da tüketilen ve en sevilen kebap türlerinden biri.
4. Konya Papara
Papara
Bugüne dek birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Konya, mutfağında hâlâ bu medeniyetlerden izler taşımayı başarıyor. Geçmiş ve zor günlerde bayat ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirilmiş bir tarif olan Papara, ekmek aşı ismiyle de anılıyor.
5. Mevlana Böreği
Mevlana Böreği
Konya denildiğinde akla kebap ve et yemekleri geliyor olsa da hamur işi konusunda da büyük bir başarı sağladığını söylemek gerekiyor. Mevlana Böreği, Konya’nın en sevilen yöresel hamur işi lezzetlerinden biri. Özellikle kahvaltılarda tercih edilen bu lezzeti deneyimlemek için erken saatlerde fırın veya pastanelere gidebilirsiniz. Mevlana Böreği, neredeyse her fırın veya pastanede bulunuyor.
6. Konya Çebiç
Konya mutfağı denildiğinde akla gelen önemli yemeklerden biri olan Çebiç, hazırlanması için en zahmetli yemeklerden biri olarak anılıyor. Kuzunun bütün olarak pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzet iki farklı şekilde hazırlanarak servis ediliyor. Hazırlanması esnasında ekleme yapılan farklılıklar hangi öğünde servis edileceğini belirliyor.
7. Bamya Çorbası
Bamya Çorbası
Yalnızca kebap ya da et yemekleriyle değil çorbaları ile de ünlü bir mutfağa sahip Konya, özellikle kış aylarında içinizi ısıtıyor! Konya denildiğinde akla gelen ve dünyaca ünlü hâle gelmiş çorbalardan biri olan bamya çorbası yöresel ve sevilen bir lezzet.
8. Erişteli Yoğurt Çorbası
Yoğurt Çorbası, Türkiye’nin her yerinde sevilerek tüketilen bir lezzet. Ancak Yoğurt Çorbası’nın yöreler arasında büyük farklılıklara sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu durum Konya’da yapılan ve erişteli yoğurt çorbası olarak anılan versiyon için de geçerli.
9. Konya Batırık
İsmi ile dikkat çeken ve Konya denildiğinde akla gelen önemli lezzetlerden biri olan Batırık, mercimek köftesine benzer bir görüntüye sahip. Bu lezzet Konya’nın en meşhur yemeklerinden biri olarak biliniyor. Batırık, Konya’da restoranlarda ara sıcak olarak tercih edilen bir lezzet konumunda.
10. Konya Kabak Kayganası
Eğer Konya seyahati yapacaksanız ve etli yemekler yemekten hoşlanmıyorsanız endişelenmenize gerek yok! Kabak kayganası, et tüketmeyenler için en sevilen alternatiflerden biri. Bu lezzet, yöre halkı tarafından özellikle sabah kahvaltılarında tercih ediliyor olsa da günün her saati tüketebilirsiniz.
11. Su Böreği
Su Böreği
Bayram ya da düğün gibi kalabalık sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan Su Böreği, Türkiye’nin birçok farklı yerinde yapılan bir lezzet. Ancak Konya usulü su böreği unutulmayacak bir gastronomik deneyim sunabilir. Konya usulü Su Böreği, deneyimlemek istiyorsanız fırın ve pastaneleri tercih edebilirsiniz.
12. Etli Topalak Çorbası
Etli Topalak Çorbası, çorba olarak anılsa da ana yemek olarak tüketilebilecek kadar lezzetli bir seçenek. Bunun yanı sıra bir çorbadan beklenmeyecek kadar doyurucu! Bu denli doyurucu ve besleyici olmasını sağlayan en önemli özelliği ise ince bulgur ve nohut ile birlikte pişiriliyor olması. İçerisinde ince bulgur ile hazırlanan küçük köfteler bulunuyor. Bu köfteler nohut ile birlikte pişiriliyor ve bazı versiyonlarında tavuk eti veya dana kıyması da ilave ediliyor.
Konya’nın bazı yörelerinde Etli Topalak Çorbası, Yuvarlama Çorbası ismiyle de anılıyor. Günün her saati tercih edilebilecek kadar seviliyor. Doyurucu ve besleyici bir seçenek olması sebebiyle diyet listelerinde kendine yer bulmayı başarıyor!
13. Konya Bıçakarası Pidesi
Konya Bıçakarası Pidesi, klasik pide tariflerinden oldukça farklı. Pide ve kebap gibi yemek türleri konusunda büyük bir başarıya sahip Konya, lezzetli ve doyurucu yemekleri ile dikkat çekiyor. Lezzetli seçeneklerden biri olan Konya bıçakarası pidesi ise kuşbaşı et ve ince pide hamuruyla hazırlanıyor. Şehir içerisinde bulunan pek çok farklı pideci ve restoranda Konya Bıçakarası Pidesi’ni deneyimleyebilirsiniz.
14. Düğün Pilavı
Genellikle düğünlerde servis edilen ve adını buradan alan Düğün Pilavı, güzel bir pilav ile benzersiz lezzetteki etin bir araya getirilmesiyle hazırlanıyor. Fakat klasik etli pilavdan oldukça farklı. Et özel olarak harmanlanıyor ve lezzetli pilav ile buluşuyor.
15. Fırın Kebabı
Konya denildiğinde akla gelen pek çok farklı yöresel lezzet bulunuyor. Hemen her restoran ve lokantalarda bulunabilecek Fırın Kebabı ise en sevilen kebap çeşitlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Özel olarak harmanlanan etin odun ateşinde yavaş bir şekilde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Dolayısıyla klasik kebap ve et yemeği türlerinden oldukça farklı. Konya'da bir çok yerde bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
16. Konya Sacarası
Sacarası
Yalnızca yemekleriyle değil, tatlılarıyla da dikkat çekmeyi başaran bir mutfağa sahip olan Konya, oldukça etkileyici tatlılara sahip. Konya ve yöresel tatlı kelimeleri aynı cümlede geçtiğinde akıllara ilk olarak Sacarası geliyor!
17.Dilber Dudağı
Dilber Dudağı
Konya’nın meşhur tatlılarından bir diğeri olan Dilber Dudağı, oldukça eski ve köklü bir geçmişe sahip. Konya yöre halkı tarafından özellikle bayram ya da düğün gibi toplu organizasyonlarda tüketiliyor ve oldukça seviliyor. Geçmiş yıllardan bugüne gelebilmeyi başarabilmiş önemli bir lezzet olan Dilber Dudağı, fındık ile hazırlanıyor.
18. Höşmerim
Höşmerim
Höşmerim adı verilen bu tatlıyı Türkiye’nin birçok farklı yerinde görmüş olabilirsiniz. Özellikle Marmara Bölgesiyle özdeşleşmiş tatlılardan biri olarak bilinir. Ancak eğer Konya’daysanız Konya usulü Höşmerim tatlısını mutlaka denemelisiniz. Hafif bir tatlı olan ve yumuşak kıvamıyla dikkat çeken Höşmerim peynir tatlısı olarak da bilinir. İçerisinde peynir kullanıldığı için bu adı alır ve oldukça lezzetlidir. Özellikle hafif tadı ile lezzetli bir tatlı olarak öne çıkar. Konya’da yapılan Höşmerim de esasında diğer bölgelerde yapılanlara tat olarak benziyor. Fakat diğer bölgelerdekine göre daha yumuşak bir kıvam içeriyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.