Konya'ya kış geldi martılar buraya akın etti. Sayıları günden güne artıyor

Konya'ya kış geldi martılar buraya akın etti. Sayıları günden güne artıyor

Son yıllarda Konya'nın en büyük tatlı su gölünde görsel şölen oluşturan martılar, kış aylarının gelmesi ile birlikte ilçe merkezinde göle yakın noktada sürüler halinde uçuyorlar.

Son yıllarda Beyşehir Gölü'nün simgesi haline gelen beyaz martılar, soğukların hüküm sürmeye başlaması ile birlikte insanların daha yoğun olduğu kent merkezindeki kıyılara akın etmeye başladı. Sayıları gün geçtikçe artan martılar, vatandaşlara resmen görsel şölen sunuyor.

464276052-1107570071374453-4813948510014639734-n.jpg

GÖRSEL ŞÖLENE İMZA ATIYOR

Martılar, sürüler halinde Beyşehir Gölü üzerinde uçuşurken, kondukları alanlarda da ortaya tablo gibi görüntüler çıkarıyor. Martılar, kış manzarası çekebilmek için Beyşehir Gölü'ne akın eden fotoğraf tutkunlarına güzel görsel kareler sunuyor. Beyşehir'in fotoğraf sanatçıları ise bu anları ölümsüzleştirerek sosyal medya hesabından takipçileri ile paylaşıyorlar.

MARTILAR NE YER?

Martılar büyük kuşlardır, genellikle gri veya beyaz renkte çoğunlukla başlarında siyah işaretler bulunur. Cesurdurlar, uzunca bir gagası ve perdeli ayakları vardır. İri hantal gövdeli kuşlardır. Boyları 25–80 cm'dir. Kanat desenlerinin yanı sıra bacaklarına ve gaga renklerine bakılarak tür ayrımı yapılabilir. Besinlerini çoğunlukla yumuşakçalar, yengeçler ve küçük balıklar oluşturur ama hemen hemen her şeyi yerler. Martılar denizin üzerindeki insan pisliklerini de besin sanarak yemeye çalışırlar. İri martılar kuş yumurtaları ve yavrularını da yer. Tipik kıyı kuşlarıdır, nadiren birkaç türü haricinde denizden uzakta yaşamazlar. Büyük türlerde yavrular dört yılda erişkin bir kuş olurken bu süre küçük martılarda iki yıl kadardır.

464061346-1107569808041146-5468312928971867966-n.jpg

İNSAN ELİNDEN ÇIKAN YİYECEKLER MARTILAR İÇİN DAHA ÇEKİCİ

İngiltere'de geçen yıl yapılan bir başka araştırma da martılar için yiyeceklerin bir insanın elinden çıkmasının çekiciliği artırdığını ortaya koydu. Exeter Üniversitesi'nden bilim insanları birbirinin aynı iki yiyeceğin biri olduğu gibi bırakıldığında, diğeri ise bir insanın elinden düştüğünde ya da atıldığında, martıların ikinci yiyeceğe daha fazla ilgi gösterdiğini tespit etti.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.