Konya'ya tarihi yatırım! Tam 2,5 Milyar lira

Konya'ya tarihi yatırım! Tam 2,5 Milyar lira

Konya'da tarihi yenileme... Türbe arkası kentsel dönüşüm projesi kapsamında tam 2,5 Milyar liralık yatırım yapılacak.

Konya kent merkezinde Türbe Arkası Kentsel Dönüşüm Projesi başlıyor. Projenin lansman toplantısında konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca "Bu projenin geri planında büyük bir çaba ve mücadele var. Güncel bedeliyle 2.5 milyar TL ile 100 bin metrekare alan kamulaştırıldı. Turizm odaklı cazibe merkezi olacak. Şehrin hafızası niteliğinde milyonlarca turist çeken bu bölgede proje yaparken ortak akla önem verdik. Geçmiş ile bugünü birbirine bağlayan şehrin değerlerini yaşayan ve yaşatan bir merkez olacak. Konaklama alternatifleri, tarihi dokusu ve müzeleriyle canlı bir merkez olacak. Bölgede toplam 106 bin metrekarelik şehrin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden birisi olacak" dedi.

​​​​​

KONYA'NIN KALBİNE DEV YATIRIM

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, "Bugün, Konya’mızın ruhunu ve kadim mirasını yeniden yeşertecek önemli bir proje olan Mevlana Arkası Kentsel Yenileme Projemizin Lansmanını gerçekleştireceğiz. Bu tarihi ana şahitlik edecek tüm misafirlere hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum. Konya, asırlar boyu birçok medeniyete kucak açmış, Selçuklulara 200 yıl başkentlik yaparak Darü’l Mülk unvanını gururla taşıyan bir şehirdir.
Aldığımız her nefeste bu aziz şehrin kadim tarihini, binlerce yıllık hatıralarını ve birikimlerini kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz.
Hazreti Mevlana’nın; “Gerçek Aşk’ı bilen kalp, bir damla suya bile hürmetle bakar” sözüyle ifade ettiği gibi, Konya’mızın her bir değerine hürmet ediyor ve o değerleri yaşatarak yarınlara taşımak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bu gayretlerimizin en önemli sembollerinden biri, şüphesiz Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l Mülk Projemizdir. Dar’ül Mülk Projesi kısaca Anadolu’nun kadim başkentini aslına uygun bir mimariyle yeniden ihya etme projesidir.

m3glshaebevpdjnm4w1d3rzdd2ongrwy6f8mu8sk.jpg

Bu proje kapsamında şehir merkezimizin 20 farklı noktasında çok önemli dönüşüm ve restorasyon projelerini hayata geçiriyoruz.
Mevlana ve Altın Çarşı dönüşümleri, Taş Bina Restorasyonu, Alaaddin Caddesi’ndeki binaların dış cephelerinin yenilenmesi, Darü’l Mülk Sergi Sarayı, Eski Tekel Binasının Depo No:4 olarak yeniden ihyası gibi önemli projelerimizi tamamladık.
Büyük Larende Dönüşümü, Şükran Mahallesi Dönüşümü, Kılıçarslan Meydanı’nda 13 evin restorasyonu ve Konya Velespit Müzesi gibi birçok projemiz de devam ediyor.
Bugün sizlere tanıtımını yaptığımız Mevlana Arkası Kentsel Yenileme Projemiz, Darü’l Mülk Projemizin en önemli ayağını oluşturmaktadır.
Projenin gerçekleşeceği alan, Konya’mızın kalbi denilecek bir bölgede yer alıyor. Özellikle Hazreti Mevlana’nın burada medfun olması, buradaki yoğunlaşmayı ve ticari yapılanmayı artırmıştır.
Dolayısıyla bu bölge, görüntü olarak şehrimizin tarihi değerinden çok uzak, plansız ve altyapı sorunlarının olduğu bir bölge olarak günümüze kadar gelmiştir.
Özellikle bu sağlıksız yapılaşmanın doğurduğu altyapı sorunları buradaki alanların fiziki varlıklarını korumayı güçleştirmiştir. Burada yapılan çalışmalar neticesinde birçok yapı yok edilmiş, şehrimizin tarihi dokusu ve fonksiyonel bütünlüğü maalesef tahrip olmuştur.

20240318-230727.jpg

2021 yılı Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yenileme alanı ilan edilen bu alanda Karatay Belediyemizle birlikte adeta “Konya’mızın kalbinde tarihi bir dokunuş” gerçekleştiriyoruz.
Bu tarihi dokunuşla hem tarihimizin derin izlerini yeniden gün yüzüne çıkaracak hem de içerisinde ticari alanlar, kültürel ve sosyal yapılar ile dini tesislerden oluşan “Karma fonksiyonlu bir yeni kullanım modeli”ni şehrimize kazandıracağız.
Burada yapacağımız çalışmalarımızı projelendirirken eski fotoğraf ve diğer belgelerden yararlanarak tespit edilen akslar ve yapı dokusunu mümkün mertebe projemize aktarmaya çalıştık.
Şimdi sizlere proje alanında inşa edeceğimiz yapılardan kısaca bahsetmek istiyorum:
Batı kısımda yer alan Hazreti Mevlana Türbesi’nin yakın çevresini, az yoğunlukta ve rekreatif amaçlı olarak değerlendireceğiz. Buraya gelecek ziyaretçilerin rahatça dolaşabilmesini sağlamak için dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve rekreasyon alanları oluşturmayı hedefliyoruz.
Alanın doğu kısmında yer alan bölgede ise bir “Tanıtım Merkezi” tasarladık.
Burası Hz. Mevlana Türbesi ve Dergâhının tanıtımının yapılacağı, Mevlevilik ve Mevlevi Kültürü’nün modern müzecilik teknikleriyle anlatılacağı bir merkez olacak.
Yine Tanıtım Merkezi kapsamında Türbe ziyaretçilerinin kısa süreli dinlenme ve temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği ve tarihi “Menzilhane” binasının fonksiyonel karşılığı olan bir Karşılama Binası inşa edeceğiz. Hazreti Mevlana Müzesi - Sosyal Hizmetler ve Karşılama Merkezi bu projemize yakışan güzel bir eser olacak.
Daha evvel yol genişletme çalışmalarında yıkılmış olan Hz. Mevlana Hamamı, Hamam önü dükkânları, muvakkithane ve İmaret binalarını yeniden ihya edeceğiz.

20240318-230721.jpg

Şehrimizin eski kentsel dokusu ve ulaşım aksları esas alınarak arasta tarzında sıra dükkanlardan oluşan çok güzel bir çarşı projemiz de yine bu alanda yer alan önemli projelerimizden biri olacak.
Yine alanda yapacağımız çalışma ile çarşı ve ticari birimler fonksiyonu, geleneksel “han” yapılarının güncel bir yorumunu inşa edeceğiz. Bu alanda büyük ölçekli mağaza ve dükkanlarla birlikte bir de konaklama yapısı yer alacak. Alanda bulunan tarihi kerpiç binalar ise aslına uygun şekilde restore edilerek Konya Evi Müzesi ve Divanhane Kıraathanesi olarak hizmete sunulacak.

Proje kapsamında gastronomi şehri olan Konya’mıza değer katacak “Darüzziyafe Konya Mutfağı” ile destekleyici Kültür Yapıları inşa edeceğiz.
Her yönüyle adeta bir açık hava müzesi olan Konya’mızda dağınık halde bulunan müzelerin envanter ve birikimini de içine alacak çok kapsamlı bir “Konya Tarih ve Medeniyet Müzesi” inşasını planladık.
Müzenin kitle ve cephe tasarımında, geleneksel Konya kerpiç evlerinin malzeme ve renk özellikleriyle, bunların birlikte oluşturduğu tarihi dokuyu esas alacağız.
Müzemizin açık alanlarında ise zaman içinde kaybolmaya yüz tutmuş önemli bir kültürel mirasımız olan Türk-İslam Bahçe ve Peyzaj mimarisi karakterinde düzenlemeler gerçekleştireceğiz.
Hz. Mevlana’nın doğum yeri Belh’te babası Sultan-ül Ulema Bahaüddin Veled’in ders verdiği medresenin bir benzeri olacak Sultan Bahaddin Veled Medresesini inşa edeceğiz. Bu mekanın bir diğer özelliği ise; Sultan’ül Ulema Bahaüddin Veled ile Hz. Mevlana’nın Belh’ten Konya’ya olan yolculuklarının bu mekanlarda yeniden hayat bulacak olmasıdır. Adeta bir hicret numunesi olan bu yolculuğu bu medresede yeniden anlatacağız.
Hz. Mevlana Türbesi’ne nispeten uzak olan kısımlarda ise kitap kahve, kafeterya ve konaklama ihtiyaçlarını karşılayan yapılar inşa edeceğiz.
Bu alanlar da buradaki tarihi ve kültürel kimliğe uygun şekilde hayata geçecek.
Son olarak ise 3 bin metrekare alanda hayata geçecek, tüm hususiyet ve unsurlarıyla klasik bir Mevlevi Dergâhı olacak Konya Mevlevi Dergahı da yine bu bölgede yeniden hayat bulacak.
Bu projemizde yeni yapılar inşa ederken aynı zamanda alanda tespiti yapılan mevcut tescilli yapıları koruyacak ve uygun şekilde işlevlendirerek projemize dahil edeceğiz.
Eski eser statüsüne sahip olacak sanatsal ve mimari özelliklere sahip olmayan, ait oldukları dönemin karakteristiğini yansıtmayan yapıların daha nitelikli olarak ve geleneksel dokuya uygun bir kompozisyon oluşturacak şekilde taşınmaları hususunda da çalışma yapacağız.
Bu yapılarla beraber proje içerisinde yer alacak otel ve butik oteller, mescitler dahil olmak üzere toplamda 24 yapıyı içine alacak olan Mevlana Arkası Kentsel Tasarım Projemizi, önümüzdeki Nisan ayında tamamlayarak buradaki çalışmalarımıza süratle başlayacağız inşallah. Konuşmamın başında bahsettiğim gibi, bu projeyi Karatay Belediyemizle birlikte yapıyoruz.

sfjj8ao1gshrkui1rhly76dbsjkrw96jy3e021lm.jpg

Proje içerisinde yer alacak Otel, Butik Otel, Kitap Kahve, Konya Evi Müzesi, Divanhane Kahvehanesi, yeniden inşa edilecek tescilli yapılar, Hazreti Mevlana Hamamı, Eski Konya Evi Butik Oteli, Avlulu Dükkânlar, Yeni Çarşı – Kültür Merkezi – Butik Otel ve Bedesten arasta çarşısı; Karatay Belediyemiz tarafından hayata geçirilecek.
Konya Mutfağı, Kahvehane, Darüssüleha, Restoran, Daruzziyafe Konya Evi, Sultan Bahaddin Veled Medresesi, Tarih ve Medeniyet Müzesi, Konya Mevlevi Dergahı, Mevlana Müzesi Sosyal Hizmetler ve Karşılama Merkezini Büyükşehir Belediyesi olarak biz inşa edeceğiz. Bu tarihi proje için; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’ya ve elini taşın altına koyarak emek veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Konya’mızın tarihi silüetinde, turizminde ve sosyal dokusunda yeni bir çağ başlatacak bu özel projemizin şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum