MÜSİAD Konya 32 yaşında
3 Eylül 1993 tarihinde açılışı gerçekleştirilen MÜSİAD Konya Şubesi’nin kuruluş yıl dönümü programı, şube binasında gerçekleştirildi. Programa, Kurucular Kurulu Üyeleri, Önceki Dönem MÜSİAD Konya Başkanları, üyeler ve Genç MÜSİAD Konya üyeleri katıldı. Dünyanın en büyük ve en etkili şubesinin Konya olduğunu vurgulayan MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Başkanımız ve kurucu ağabeylerimiz bizleri kırmayıp programımıza katıldılar. Kuruluşla alakalı hatıralarını dinliyoruz. Hangi yollardan geçtiler, neleri yapabildiler, neleri yapamadılar bunları kendileri anlatıyor. MÜSİAD Konya Şubemiz 1993'te idealist iş adamı grubu tarafından kuruldu. Bugün 410 üyesi, 275 Genç MÜSİAD üyesiyle dünyadaki 187 MÜSİAD şubesi temsilciliği içerisindeki en büyük ve en etkili şube konumunda. Elhamdülillah temelleri sağlam atılmış ki o bayrak hala dalgalanmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
‘İLK GENÇ MÜSİAD KONYA’DA KURULDU’
Genç MÜSİAD’ın ilk kez Konya’da kurulduğunu vurgulayan Başkan Kağnıcı, “Türkiye'deki MÜSİAD'ların içerisinde ilk Genç MÜSİAD Ziya Başkanımız zamanında Konya'da kuruldu. Konya buna öncülük etti. Elhamdülillah biz de bu dönem arkadaşlarımızın gayretiyle MÜSİAD Arifan'ı kurduk. İnşallah Türkiye'ye, MÜSİAD'a örnek olacak bir çalışma olur. Aynı zamanda biz bunu izcilik kulübü olarak da kurduk. Ortaokul ve lise çağındaki gençlerimize sahip çıkabilmek adına kurduğumuz bir kurum oldu. Bunun ileride MÜSİAD camiasına büyük hizmetler vereceğini, büyük faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Rabbim hepinizden razı olsun.” dedi.
‘16 ARKADAŞIMIZLA BİRLİKTE KURDUK’
MÜSİAD Konya Şubesini 16 kişilik ekiple kurduklarını dile getiren Kurucular Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, “MÜSİAD Konya Şubemiz bu sene 31 yılı geride bıraktı ve 32. yılından gün aldı. İzlediğimiz sinevizyonda da 32 yıl geriye giderek neler yaşadığımızı görmüş olduk. Birçok kardeşimizi, ağabeyimizi kaybetmenin hüznünü de beraber yaşadık. Birçok arkadaşımız bugün aramızda değiller. Kıymetli MÜSİAD'ın 16 kurucusu var. 14'ü hayatta ama 2 kişi hayatta değil. Bunlardan bir tanesi Seyit Mehmet Buğa ve Hüseyin Çiftçi beyler aramızdan ayrıldılar..” şeklinde konuştu.
‘MÜSLÜMANLARIN DIŞLANDIĞI DÖNEMDE ORTAYA ÇIKTI’
Türkiye’nin zorlu şartlardan geçtiği süreçte MÜSİAD’ın kurulduğunu vurgulayan Hüseyin Üzülmez, “MÜSİAD, 1990'ların şartlarında, Müslümanların dışlandığı, Türkiye'nin çok farklı şartlardan geçtiği bir dönemde ortaya çıktı. O dönemde biz bir grup iş adamıyla Konya'da 1990 yılının başında Konya Sanayici ve İş Adamları Derneği diye bir kuruluş yapmaya karar verdik. Bunun içerisinde seküler, liberal insanlar vardı. Kuruluşun başlangıcında 8-10 arkadaş ayrıldık. Sebebi, bizi inançlarımızdan
dolayı asosyal buluyorlardı. Nitekim onlar daha sonra bu derneği uzun sürdüremediler. Daha sonra bu dernek kendi kendini yok etti.“ dedi.
‘YOLA ÇIKARKEN AMAÇ TÜRKİYE’DE SES GETİRMEKTİ’
Hüseyin Üzülmez, “MÜSİAD; 1990 yılında İstanbul'daki bir grup idealist sanayici, iş adamları arkadaşımızın yola çıkarak kurmak istedikleri bir dernekti. Yola çıkarken amaçları Türkiye'de ses getirmek ve etkinliğini artırmak için genel merkezle beraber aynı anda 5 Anadolu vilayetinde 5 şube açma hedefleri vardı. Bunun için daha genel merkez kurulmadan Konya'da bir toplantı yaptılar. Halil Ürün Bey, yeni belediye başkanı olmuştu. 1990 yılının başında bu toplantı belediyede gerçekleştirildi. Orada arkadaşlar nasıl bir dernek kuracaklarını anlattılar. Sonra biz beklemeye başladık. Böyle bir dernek kurulacak ve biz de üye olacağız dedik. Fakat bir gelişme olmadı. Sonra tekrar denendi ama yine başka sorunlar çıktı ve kurulamadı.” ifadelerini kullandı.
‘EKİBİMİZİ OLUŞTURARAK KONYA ŞUBESİNİ KURDUK’
Zorlu süreçlerin ardından Konya Şubesini kurduklarını anlatan Hüseyin Üzülmez, “Bütün bunların ardından ben ticari faaliyetlerime devam ettim. İstanbul'da elektrik mühendisi bir arkadaşıma uğradım. MÜSİAD'dan bahsetti. Konya'da niye kuramadınız dedi. Bu arada Anadolu'da yaklaşık 18 tane MÜSİAD kurulmuş ama Konya'da kurulamadı. Arkadaşım beni MÜSİAD Genel Başkan yardımcısıyla tanıştırmaya götürdü. 1 saat görüştük sürekli Konyalılar problemli adamlar dedi. Sözü bitince ayrılmak için kalktık. Sonra Hüseyin Bey bize yardımcı olmayacak mısın dedi. Yardım istemediniz ki dedim. Birincisi Konya'dan İstanbul'a üye olmuş isimleri istedim. Çünkü İstanbul merkeze Konya'dan üye olmuşlar. İkincisi bana yetkili gönderin, üçüncüsü de dernek tüzük bilgilerini gönderin dedim. Konya'ya dönünce arkadaşlarla görüştük. Yine bazı aksilikler yaşadık ve kısa sürede kuramadık ama daha sonra ekibimizi oluşturarak kuruluşu gerçekleştirdik.” dedi.
‘TOPLANTILARIMIZI ASLA AKSATMADIK’
MÜSİAD Konya Şubesi Kurucular Kurulu Üyesi Tahir Büyükhelvacıgil, “Şimdiki yağ fabrikalarımız yokken MÜSİAD’ın kurulduğu dönemde gıda sektöründeydik. Erol Yarar Bey ile ticaret yapıyorduk. 1990 yılında onunla alışveriş yapmak için gittim. İstanbul’da beni MÜSİAD’ın programına götürdü. 20 kişilik ekip vardı. O toplantıya çağırdıklarında üye olmuştum. Daha sonra Konya şubesini kurduk. Buradaki toplantılarımızı asla aksatmadık. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var derler. Biz o birlik ve beraberliğin rahmetini gördük. Çok güzel günler yaşadık. MÜSİAD dünyaya açılan bir yön oldu. Buraya nasıl faydalı oluruz diye çaba sarf ettik. Tüm arkadaşlarımıza Allah selamet versin.” dedi.
‘TÜRKİYE ZORLU DÖNEMLERDEN GEÇTİ’
Türkiye’nin birçok zorlu dönemden geçerek bugünlere geldiğini hatırlatan MÜSİAD Konya Şubesi Kurucular Kurulu Üyesi ve AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Ne kadar geriye gidersek Türkiye’nin yaşadığı zor dönemleri görürüz. 1980’lerde Türkiye’de değişim başladı. Rahmetli Özal’ın Anadolu iş dünyasını hareketlendirmek için teşvikleri daha sonra 1990’larda genel merkez kuruluşunda da teşvikleri oldu. Birçok organizasyonda MÜSİAD’ın temsil edilmesini sağladı. Türkiye’de 1960 ihtilalinden sonra TÜSİAD kurulmuştu. Türkiye’deki büyümeyi onlar planlıyordu. En acı tablosu da 28 Şubat’tı. Yeşil sermayenin olduğu o dönemde bizimki gibi muhafazakar şehirlerin üzerinde ekonomik baskı zirvedeydi. 1994 yılında İstanbul belediye başkanlığı ile beraber Tayyip Bey’in MÜSİAD ilişkilerindeki gücü ekilen tohumların meyvesini verdi. 2000’lerin başında Başbakan olan şimdiki
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘arkadaşlar birçok konuda acele edemeyiz. Medeniyetin temel taşlarını diziyoruz. Bu yolda sabırla yürüyeceğiz.’ dedi. İlk zaman biraz zorlandık ama bunu gördük.” ifadelerini kullandı.
‘GELECEĞE UMUTLA BAKACAĞIMIZ BİR SÜREÇTEYİZ’
Başkan Hasan Angı, “Bugün içinde bulunduğumuz dönem, geleceğe daha umutla bakacağımız bir sürecin işaretidir. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olalım. Bir olabilirsek Rabbim bereket verir. Yoksa birbirimizin arkasından yapacağımız dedikodular kimseye bir şey kazandırmaz. Onun yerine beraberlik içinde olmalıyız. Tüm emeği geçen arkadaşlarımızdan Allah razı olsun. Gidenlerimize rahmet olsun. Çok şeyler kazanıldı. Kıymetli Hilmi Başkanımıza da bu program için teşekkür ediyoruz. Bu salonu özlemiştik. “ dedi.
‘GÜZEL ANILAR BİRİKTİRDİK’
MÜSİAD Konya Şubesinde güzel anılar biriktirdiklerini kaydeden Kurucular Kurulu Üyesi Salim Çokyürür, “Dört başkanla çalıştım. Elhamdülillah hepsiyle güzel anılarımız oldu. Kayseri’de GİK toplantısı oldu. O toplantıya giderken Ziya Başkanımız, Hasan Başkanımız vardı. Büyük oğlum Çukurova’da jandarmaydı. Gittik onu ziyaret ettik. Çorumdan çıktık Kayseri’ye gittik. Oradaki anılarımızı unutamıyorum. Denizli, Gaziantep çok fazla şubemizin açılışına gittim. Hepsinden mutlu ayrıldım. Çok insan tanıdım. Onlarla bir araya geldiğim için çok şey öğrendim. Tecrübe edindim. Gençlere söylüyorum buranın çok faydasını gördüm.” dedi.
‘ÇEKİLEN HER SIKINTI BİR DOĞUM SANCISIDIR’
MÜSİAD Konya Şubesi Kurucular Kurulu Üyesi ve önceki dönem başkanı Ziya Özboyacı, “Bu akşam farklı bir sohbet ortamı meydana geldi. Burada değerli başkanlarımız bulunuyor. Arkadaşlarımız kuruluş aşamasındaki yaşadıklarını anlattılar. Gerçekten çok ciddi sıkıntılar çekildi. Ama çekilen her sıkıntı mutlaka bir doğum sancısıdır. 1980’li yıllardan çıkmış bir ülke, her şeyin yasak olduğu, sıkıntılı olduğu, askeri sistemin her yere hakim olduğu bir ülke ve arkasından sivil bir hükümet Anavatan Partisi, arkasından 1989 yılında Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığına gelişi ve ondan sonraki süreci yaşadık. Türkiye’de gerçekten çok zorluğu yıllar yaşadık. Turgut Özal, başbakan yardımcısıyken Lüksemburg’a 1 milyon dolarlık borç istemek için gitmişti. O gün 1980 yılı bugün 2024. Ülkemizin gelmiş olduğu noktaya bakın. O bir milyon doları şu salonun içerisinden cebinden yarın çıkartabilecek elhamdülillah bir sürü arkadaşımız var. O yüzden her sıkıntı doğum sancısıdır. MÜSİAD’ın kuruluşu sıkıntılarla beraber sanki bir devre açmıştır.” ifadelerini kullandı.
‘GERİYE DÖNÜP BAKMAMIZA VESİLE OLDU’
MÜSİAD Konya Şubesi önceki dönem başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Geriye dönüp bakmaya, tekrar düşünmeye bu program vesile oldu. MÜSİAD ile nasıl yollarım kesişti onu paylaşmak isterim. Hüseyin Başkanımla MÜSİAD’dan önce de tanışıklığımız vardı. O zamanlar Genç MÜSİAD yoktu ve belli bir yaş grubuna uygun insanlar MÜSİAD üyeliğine kabul ediliyordu. Bizim MÜSİAD ile yollarımızın kesişmesini sağlayan, 28 Şubat sürecindeki tavrı oldu. O dönemi yaşayan arkadaşlarımız çok iyi bilir. Herkesin doğruyu söylemekten kaçtığı, çok kişinin dik duramadığı bir dönemdi. Ama MÜSİAD Konya o dönem Türkiye’de en az üye kaybeden şubesiydi. Getirdiği konuşmacılarla dikkat çekiyordu. Ondan önceki toplantıları hepsine de katılmıştım. Doktorum ama şirketimiz de vardı. Hasan Başkanıma üyelik başvurusunu yaptım. Başkanımız kısa süre sonra Sanayi Odasına geçti ve Ziya Başkanımla
faaliyetlerimiz başladı. Daha sonra başkan yardımcılık hikayem başladı. Allah’a şükürler olsun böyle güzel bir kurumda birçok dönem başkan yardımcısı olarak çalıştım. MÜSİAD’da çalışana, bir şey ürete hiçbir zaman engel olunmadığına aksine destek olunduğuna şahit oldum. Yolum bu şekilde kesişti. Bir süre sonra da Başkanlık görevimiz hasıl oldu. Kısmetmiş, Allah’a şükürler olsun. Bu şehre ve ülkeye başkan olarak hizmet etme şansımız oldu. MÜSİAD kurulduğu gün de Türkiye’nin en büyük şubesiydi, sonrasında da her zaman en büyük şubesi oldu.” dedi.
‘MÜSİAD BİR MİSYON İFADE EDİYOR’
MÜSİAD Konya Şubesi Kurucular Kurulu Üyeleri Ahmet Şekeroğlu, Mustafa Güçlü, Mehmet Çolak, Faruk Dügen, Mehmet Emin Polat ve Hilmi Gökhan da selamlama konuşması yaparak, “MÜSİAD bir misyon ifade ediyor. Kurulduğu günden itibaren sanayide, ticarette ve siyasette mührünü vurmuş bir kuruluş. Başarılar diliyorum. İnşallah bu bayrak daha da yukarıya çıkacak.” ifadelerini kullandı. Program, kurucular kurulu üyelerine hediye takdimi ile sona erdi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.