Roma’nın kayıp kenti Konya'da bulundu. Mennek Kalesi tarihe ışık tutuyor

Konya’da bilinen tarihi mekanların yanı sıra ismini birçoğumuzun daha evvelden belki de hiç duymadığı birçok yapıtlar yer almakta. Hyde Antik Kenti ve Mennek Kalesi bunlardan sadece bir tanesi.
Roma’nın kayıp kenti Konya'da bulundu. Mennek Kalesi tarihe ışık tutuyor

Selçuklu İmparatorluğuna başkentlik yapmış Konya, günümüzde birçok medeniyetin izleri ile karşımıza çıkıyor. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Konya’da bilinen tarihi mekanların yanı sıra ismini birçoğumuzun daha evvelden belki de hiç duymadığı birçok yapıtlar yer almakta.

whatsapp-image-2024-09-27-at-13-59-16-1.jpeg

HYDE ANTİK KENTİ VE MENNEK KALESİ

Hyde Antik Kenti ve Mennek Kalesi bunlardan sadece bir tanesi. Emirgazi Kaymakamlığı'ndan alınan bilgilere göre; Emirgazi ilçesine bağlı olan Hyde Antik Kenti ve Karapınar ilçesine bağlı Mennek Kalesi Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış ve imparatorluğun önemli para basım yerlerinden birisidir. Antik kent çevresinde birçok önemli yapıt ve mezar bulunmaktadır. Antik kentte ayrıca Karacadağın en yüksek zirvesinde yer alan Mennek Kalesi yer almaktadır. Kalede günümüze kadar gelen iç ve dış sular tarihe ışık tutar niteliktedir.

whatsapp-image-2024-09-27-at-13-59-16.jpeg

ROMA DÖNEMİNİN ÖNEMLİ MERKEZİ

Roma döneminin önemli merkezlerinden birisi olan Hyde Antik Kentinde incelemelerde bulunan Emirgazi Kaymakamı Nural Cengiz Yamakoğlu, Konya merkeze 120 km meselede bulunan antik kentin Roma Döneminin önemli yerleşkeleri ve darphanelerinde birisi olduğunu kaydetti.

whatsapp-image-2024-09-27-at-13-59-17-1.jpeg

Hyde Antik Kentinde henüz sistemli bir araştırmanın yapılmadığına dikkat çeken Kaymakam Yamakoğlu, bu yerleşkenin Roma döneminin önemli dini şehirlerinden birisi olduğunu ve birçok toplantılarda isminin geçtiğine dikkat çekti. Hyde Antik Kentinin MS. 600. yıllarında akınlar neticesinde boşaltıldığını belirten Emirgazi Kaymakamı Nural Cengiz Yamakoğlu, burada yapılan araştırmalar ve kazılarla tarihin önemli eserlerinin günümüze kazandırılabileceğini bildirdi.

*CİHAD ALPAN - BBN HABER

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.