Antikor testi umut oldu
NE KADAR ANTİKOR ÜRETTİM?
Uzmanlar “antikor testinden anlam çıkarmak doğru değil” uyarısını yapsa da antikor testi yaptırarak koronavirüse karşı ne kadar bağışıklık kazandığını öğrenmek isteyenler çoğalıyor. İki doz aşısını da yaptıranlar, koronavirüse yakalanıp atlatanlar ya da bugüne kadar bu hastalığa yakalanmayıp da hastalığı ayakta geçirmiş olabileceği ihtimali üzerinde duranlar antikor testi için araştırma yapıyor.
SAVUNMA SİSTEMİNİN YANITI
Covid 19 hastalığına karşı bulaştan sonra vücudun savunma mekanizmasının oluşturduğu IgM ve IgG antikorları iki hafta içinde oluşuyor. Antikor düzeyi Covid-19’a karşı ne derece korunma olduğunu hakkında bilgi veriyor. Ancak korunmada, aşıya karşı oluşan antikor üretiminin yanı sıra, vücudun savunma sisteminin yanıtı da önemli rol oynuyor.
NÖTRALİZE TEST ÖNEMLİ
Bunu değerlendirme yöntemlerinden biri de nötralize antikor düzeyi ölçmekle olur. Nötralize antikor hastalığa karşı vücudun ne ölçüde bağışıklık sunduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşan ve Konya’da da sadece bir özel hastane tarafından uygulanan nötralize antikor testiyle ölçülen değer ne kadar yüksek ise koruyuculuk o derece yüksek olarak kabul ediliyor.
KAYGILANMAYA GEREK YOK
Uzmanlara göre ise antikor testi yaptırmak gereksiz ve riskli… Doç. Dr. Ali Asan bunu şöyle açıklıyor: “Acaba aşım tuttu mu kaygısına gerek yok. Test yaptırmak, aksine toplum açısından risk oluşturuyor. Çünkü kişi antikor testini yaptırdıktan sonra pozitif olduğunu ve tamamen korunduğunu düşünerek önlemleri bırakıyor. Aşı olan kişilere genellikle virüs bulaşsa bile enfeksiyon kapmıyor. Ancak o kişi virüsü çevresine yayabiliyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.