Diyeti bozmadan yazın sebze yemek neden önemli? Serinletici etkisi inanılmaz
Bazı uzmanlar sıcak havalarda daha fazla sebze ve meyve tüketmenin kan şekeri düzeylerini dengede tutarak ani yükselişleri engellediğini, dolayısıyla ağırlık ve uyku isteğini azalttığını, insanı serinlettiğini söylüyor.
Yemeğe lifle başladığınızda, bağırsaklarınızı kaplayan koruyucu bir bariyer oluşuyor. Bu bariyer, karbonhidratlardan gelen glikozun emilimini yavaşlatıyor. Bu da ağırlaşmayı önlüyor.
Uzmanlara göre bu koruyucu lif bariyeri, öğünlerde daha sonra alınan karbonhidrat ve şekerlerin kana karışma hızını azaltıyor. Bu da sadece kan şekeri dalgalanmalarını önlemekle kalmıyor, aynı zaman tokluk hissi veriyor.
ANA YEMEKTEN ÖNCE DE BESZE
Ana yemeğe geçmeden önce küçük bir tabak buharda pişmiş sebze, birkaç cherry domates ya da havuç gibi basit tercihler yaz sıcaklarına karşı koruyucu etki yapabiliyor.
Yöntem, yaz aylarında ve sıcak havalarda herhangi bir gıdanın diyetten çıkarılmasını değil, sadece tüketim sırasının yeniden düzenlenmesini öneriyor. Bu sayede bireylerin favori yiyeceklerinden vazgeçmeden sağlıklı ve serinletici beslenme alışkanlıkları edinmesi mümkün oluyor.
Uzmanlar ayrıca sebzelerin sadece kan şekeri değil, bağırsak sağlığı, kalp-damar sistemi ve bilişsel işlevler açısından da olumlu etkilediğine dikkat çekiyor.
Bilim insanları, lifin bağırsaklarda oluşturduğu fiziksel bariyerin, glikoz emilimini geciktirdiğini ve böylece metabolik sağlığı desteklediğini belirtiyor.
Yaz aylarında günlük beslenme düzeninde büyük değişiklikler yapmadan, sadece öğün sıralamasına dikkat ederek daha istikrarlı bir enerji seviyesi ve iştah kontrolü sağlanabileceği belirtiliyor.
Fotoğraf: Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.