Covid-19 aşısını tavsiye ediyoruz
Covid-19 aşısıyla insanlara "elektronik çip ya da zehir enjekte edileceği, aşının insanları kısırlaştıracağı ya da genetik yapılarını bozacağı" gibi asılsız söylentiler sosyal medya üzerinden ve bazı basın organları aracılığıyla hızla yayıldığına dikkat çeken Dr. Çetin, şunları söyledi: ''Türkiye'nin ithal etmeyi planladığı "Sinovac" aşısı 2 Aralık tarihinden itibaren ülkemizde 2310 gönüllüye uygulandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova'nın çalışmanın ön sonuçlarıyla ilgili basına yaptığı açıklamalardan yan etki açısından bir sıkıntı olmadığı anlaşılmaktadır. Çin’de bu aşı acil kullanım onayı aldığı için şu ana kadar 300 bin kişiye uygulanmış durumdadır.
Şu anda bütün dünya kısa süre içinde aşı geliştirme ve aşıyı temin etme noktasında kıyasıya bir yarış içinde görünüyor. ABD bu aşı çalışmalarının pek çoğuna muazzam miktarlarda katkıda bulunmuş olmasına rağmen aşıya erişimde güçlük çekmektedir. Diğer ülkeler de ön görüşmeleri bu kaygıyla yapıyorlar. Erken talep oluşturamazsanız aşı sıranız mart-nisan ayları sonrasına kalabilir. Önümüzde çok daha kötü geçmesini beklediğimiz ocak-şubat ayları için gerekli önlemler alınmazsa çok daha karamsar bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz.''
İthal edilen aşıların incelemenin ardından kullanımına izin verileceğini belirten Çetin, ''Sağlık Bakanlığının bildirdiğine göre aşının ilk kısmı Türkiye’ye 11 Aralık tarihinde gelecek ve bu aşılar öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından titizlikle incelenecek, aşının güvenlik testlerinin olumlu çıkması ve devam eden Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanımına izin verilecektir. 2009 yılı domuz gribi aşısında ve daha sonraki dönemlerde de diğer aşılar konusunda komplo teorileri ve spekülatif haberler hep paylaşılmıştı. Bugün de Covid-19 aşısıyla insanlara "elektronik çip ya da zehir enjekte edileceği, aşının insanları kısırlaştıracağı ya da genetik yapılarını bozacağı" gibi asılsız söylentiler sosyal medya üzerinden ve bazı basın organları aracılığıyla hızla yayılıyor. Aşıya karşı güvensizlik ve bir karşıtlık ortaya çıkarılmak isteniyor. Hastalıktan korunma noktasında aldığımız tıp eğitimi bizlere maske ve aşıdan başka çıkar yol olmadığını göstermektedir. Bu noktada vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığının açıkladığı bildirilere itibar etmelerini, devletine güvenmelerini tavsiye ediyoruz.'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.