Koronavirüs dünyayı tehdit ediyor

Koronavirüs dünyayı tehdit ediyor

Pandemi ile birlikte dünyayı eve kilitleyen koronavirüs, kış aylarının gelmesi ile birlikte yeniden gündem oldu. Peki koronavirüsün yeni varyantı ne? Bulaşma hızı ne? Detaylar haberimizde...

Koronavirüs, kış aylarına girerken yeni bir varyantla yeniden ortaya çıktı ve gizemli tür şimdiden birçok farklı ülkede gözlenmeye başladı. Koronavirüsün yeni varyantının, diğer varyantlara kıyasla bağışıklığa daha güçlü saldıran bir varyant olduğu açıklandı. Bir tıp dergisi tarafından JN.1 olarak adlandırılan gizemli Koronavirüs varyantı, İngiltere, İzlanda ve Amerika Birleşik Devletleri'ne çoktan yayılmış durumda. Uzmanların açıklamasına göre, Fransa'da da hızlı bir yayılma yaşanıyor.

78769.jpg

ERİS TEHLİKESİ SÜRÜYOR

Sars-Cov-2 virüsü ilk ortaya çıktığı günden bu yana mutasyona uğruyor, şekil değiştiriyor ve giderek farklılaşıyor. Uzmanlara göre yeni varyantların ortaya çıkması beklenmedik bir şey değil. Yeni varyant EG.5, 2023 yılının başında Omicron varyantının yeni bir alt türü olarak tanımlanmıştı. Yani koronavirüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olduğu söylenebilir. Dünya Sağlık Örgütü, 9 Ağustos’ta EG.5 ile ilgili yayınladığı son raporda EG.5’in "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirdiğini duyurdu.

80363.jpg

Varyantın yaygınlığında istikrarlı bir artış olurken, varyantın oluşturduğu halk sağlığı riskini "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirdi. Yale Üniversitesi’nden Dr. Roberts, bunun diğer yeni türlerden çok da farklı olmadığını açıklıyor. Yeni varyantın Eris lakabı da, Yunan mitolojisinin fitne ve fesat tanrıçasından geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu isimlendirmeyi varyantın akılda kalması güç terminolojik ismine alternatif olarak seçiyor.

80046.jpg

İddiaya göre; Bu çok nadir görülen bir varyant ve Pirola'nın karakteristik özelliği olan ve bir şekilde bağışıklıktan kaçan mutasyonlara sahip. Yeni varyantı keşfeden profesör Thomas Russo, virüsün halihazırda çeşitli ülkelerde dolaşımda olan diğer varyantlardan 'daha bulaşıcı' olduğu konusunda uyardı. JN.1'in, Pirola varyantının soyundan geldiğine inanılıyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.