Alman Müslüman rahmetle anıldı

Alman Müslüman rahmetle anıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde Ahmet Baltacı tarafından vefatının 10. Seneyi devriyesinde Hans Peter Ahmed Sahmiede ve Prof. Dr. Mikail Bayram tarafından vefatının 50. Seneyi devriyesinde Zeki Velidi Togan anıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde Ahmet Baltacı tarafından vefatının 10. Senei devriyesinde Hans Peter Ahmed Sahmiede ve Prof. Dr. Mikail Bayram tarafından vefatının 50. Senei devriyesinde Zeki Velidi Togan anıldı. Salı Sohbeti Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’nün konuşması ile başladı. Güçlü, “Salı Sohbetlerimiz aralıksız olarak devam ediyor. Teveccühlerinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Ahmet Baltacı hocamız tarafından yakın arkadaşı olan Alman Dede Korkut uzmanı Hans Peter Ahmed Sahmiede tarafından vefatının 10. Senei devriyesinde andık. Müslüman Almana bir vefa gecesi yapmış olduk. Yine Prof. Dr. Mikail Bayram tarafından vefatının 50. Senei devriyesinde Zeki Velidi Togan andık” ifadelerini kullandı.

‘İBADETLERİNDE DİKKATLİ BİR MÜSLÜMANDI’

Vefatının 10. Sene-i devriyesinde Hanspeter Ahmed Schıede’yi anlatan Ahmet Baltacı, Hanspeter Ahmed Schıede ile tanışma imkânı olduğunu ifade ederek “Schiede Alman asıllı olmasına rağmen iyi bir Müslümandı. Schmiede’nin babası emekli astsubay Peter Schmiede, annesi Kızılhaç hemşiresi Erna Schmiede’dir. Annesi daha sonra Müslümanlığı seçerek Fatıma adını aldı. Türkoloj diyeceğimiz kadar Türkçeye ve Türkçenin edebiyatına hakimdi. Aynı zamanda Azeri lisanı üzerine doktora yapmış bir isimdi. 1990’lı yıllarda Schmiede’nin üzerinde ağırlıklı olarak çalıştığı eser Kitab-ı Dede Korkut’tur. Dede Korkut destanlarının Almanca bir tercümesini Almanya’da ve Türkiye’de yayımladı. İstanbul’da İmam Hatip Lisesi’nin son yıllarını okurken arkadaşlarımız bir alman genç Müslüman olmuş. Konferansı var oraya gidelim dediler. Arkadaşlarımız ile konferansa gittik. Karşımızda gencecik bir ismi gördük. Konferansın da Schmiede’nin güzel Türkçe kullandığına da şahitlik ettim.  Schede ibadetlerinde dikkatli bir Müslümandı” diye konuştu.

‘TOGAN, İYİ BİR TARİHÇİ VE SİYASETÇİYDİ’

Vefatının 50 sene-i devriyesinde Zeki Velidi Togan’ı anlatan Prof. Dr. Mikail Bayram, “Zeki Velidi Togan Türgolog, tarihçi ve siyaset adamıdır. Zeki Velidi, Avrupa’da iken akademik kariyeri ve bilimsel çalışmalarını ilerleme fırsatı buldu. İlk eserini daha yirmi yaşında iken Türk kavimlerinde dört mısralı şarkılar adıyla yayınlandı. Türkiyede iken Türk tarihi, islam uygarlığı konularında verdiği çok sayıda eserleriyle tanındı” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü tarafından konuşmacılara günün anısına hediye takdiminde bulunuldu. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.