Pakistanlı avcıların hayali ve köylülerin geçim kapısı; Burma boynuzlu keçi (Markhor)
Pakistan'ın kuzeyi, binlerce metre yükseklikteki zirveleriyle sadece adrenalin sporları ve dağcılıkla ilgilenenlerin değil, sahip olduğu doğal yaşamıyla avcıların ve doğal yaşam gözlemcilerinin de ilgisini çekiyor. Gilgit-Baltistan eyaletinin Hunza ve Hunjarab geçidi bölgelerinde yaşayan köylülerin, yünü, yavruları ve boynuzlarıyla geçim kapısı olan dünyaca ünlü canlıların başında burma boynuzlu keçi (Markhor) geliyor.
Kabil ve Buhara gibi alt türleri bulunan markhorun Pakistan'da görülen türüne "astor markhor" adı veriliyor. Ankara keçisinin de uzak akrabası olan türü avlamak isteyen avcılar için Pakistan tarafından yılda sadece 12 izin belgesi düzenleniyor.
Avcılar bu türü avlamak için 100 bin dolardan başlayan ücretler öderken sadece 9 günde avlarını tamamlamaları gerekiyor.
Geçen yıl Pakistan düzenlediği 4 av izin belgesinden toplamda 555 bin dolar kazandı.
Pakistan'ın yoğun çabalarıyla koruma altına alınan ve sayısı artan markhor, türü tehlike altında olan bir canlı olarak kabul edilmese de kaçak avcılık, evcilleştirme amacıyla yakalama ve yaşam alanlarının daralması nedeniyle tehdit altında bulunuyor. Markhor, evcil keçilerle çiftleştirilmesi için yakalanan yabani keçilerden de birisi. Ankara keçisi, Sicilya'nın Girgentana keçisi ile İrlanda'nın Bilberry keçisinin markhorun uzaktan akrabası olduğu düşünülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.