‘Hangi ünlü ile karşılıklı baklava yemek isterdiniz?" sorusuna verilen cevaplar şaşırttı
Areda Piar’ın araştırmasına göre, Ramazan ayında tatlı tüketimi belirgin şekilde arttı. Katılımcıların yüzde 45,5’i bu dönemde şerbetli tatlıları daha fazla tükettiğini belirtirken, yüzde 43,4’ü tüketim alışkanlıklarının değişmediği ortaya çıktı. Tatlı tüketiminin azaldığını belirtenler ise sadece yüzde 11,1 oldu.
Tatlı yüzde 60 dışarıdan alınıyor
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66,3’ü şerbetli tatlısını pastane veya tatlıcılardan satın alıyor. Yüzde 28,5’i evde kendi tatlısını yapmayı tercih ediyor.
Lezzet en önemli şey
Tatlı alırken tüketicilerin en çok önem verdiği kriter yüzde 44,8 ile lezzet.
Doğal ve katkısız içerik yüzde 37,4 ile bir diğer önemli faktör.
Üretim hijyeni yüzde 7,5 ile üçüncü sırada yer alırken, marka bilinirliği yüzde 5,2, fiyat yüzde 4,5 ve ambalaj-sunum yüzde 0,7.
Katılımcıların yüzde 82,1’i şerbetli tatlı tercihlerinde özel bir seçenek aramazken yüzde 11,7’si düşük kalorili olmasına özen gösteriyor. Glutensiz tercih edenlerin oranı yüzde 3,4 iken laktozsuz olmasına dikkat edenlerin oranı yüzde 2,2 oldu.
En çok sevilen şerbetli tatlı belli oldu
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre araştırmada şerbetli tatlılar arasında, zirveye yüzde 64,1 ile baklava yerleşiyor.
Yüzde 44,6 ile künefe ikinci sırada yer alırken kadayıf yüzde 31,7 ile üçüncü sıraya yerleşiyor. Katmer yüzde 22; ekmek kadayıfı yüzde 18,8; tulumba yüzde 16,1; şekerpare yüzde 13,9; kalburabastı yüzde 12,7; revani yüzde 11,5; Kemalpaşa yüzde 8,3 ve şambali tatlısı yüzde 5,3 oranında favori tatlı seçiliyor.
'Hangi ünlü ile karşılıklı baklava yersiniz' sorusuna dikkat çeken cevaplar
Araştırmada katılımcılara ‘Hangi ünlü ile karşılıklı baklava yemek isterdiniz?’ sorusu da yöneltildi. Sonuçlara göre, Demet Akbağ yüzde 26 ile ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 21,5 ile Tarkan ve yüzde 11,6 ile Meryem Uzerli takip etti. Listede ayrıca Hadise (yüzde 7,4), Salih Bademci (yüzde 7,1) ve Melike Şahin (yüzde 6,9) gibi isimler de yer oldu.
Araştırmaya 784 kişi katıldı
Türkiye genelinde 784 kişinin katıldığı ve 14-17 Mart 2025 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Piar’ın Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak yapıldı.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.