KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9600 %0,61
47,9621 %0,68
4.383,90 % 0,01
Ara
BBN Haber MUTFAK Acılı ayran nasıl yapılır?

Acılı ayran nasıl yapılır?

Sofraların vazgeçilmezi olan acılı ayran nasıl yapılır? Acılı ayran içeceğine dair bilgiler haberimizde...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 1 dk

Malatya mutfağının özgün tatlarından biri olan acılı ayran, damaklarda iz bırakıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu içecek, özellikle yaz aylarında serinletici özelliğiyle dikkat çekiyor.

acili-ayran.jpeg

EVDE KOLAYCA HAZIRLANABİLİR
Acılı ayran tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit: 1 kg ev yapımı yoğurt, 2 litre su, 4-5 adet acı yeşil veya kırmızı biber ve damak tadınıza göre tuz. İsteğe bağlı olarak eklenen semizotu (Malatya’da bilinen adıyla pirpirim) ise ayrana taze ve farklı bir aroma katıyor.

HAZIRLIK AŞAMASI
Yoğurt, su ve tuz iyice çırpılarak homojen bir karışım elde edilir. Daha sonra karışım, kapaklı bir sürahiye aktarılır. Acı biberler birkaç parçaya kesilerek, çekirdekleriyle birlikte ayrana eklenir. Ayranın dinlenmesi için 1-2 gün bekletilmesi tavsiye edilir. Bu süre zarfında biberlerin acılığı, ayranın tadına nüfuz eder ve daha yoğun bir lezzet elde edilir.

SOĞUK SERVİS EDİN
Dinlenmiş acılı ayran, soğuk bir şekilde servis edilerek, özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir içecek olarak sunulur. Malatya yöresinin bu özel lezzeti, hem sağlıklı hem de lezzetli olmasıyla sofraların vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş durumda.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *