KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9600 %0,61
47,9621 %0,68
4.383,90 % 0,01
Ara
BBN Haber MUTFAK Bağaça nedir? Bağaça nereye ait bir yiyecektir?

Bağaça nedir? Bağaça nereye ait bir yiyecektir?

Uzun süre tok tutması nedeniyle Antalya halkı tarafından severek tüketilen “bağaça”, ünlü yarışma programı nedeniyle günün en çok merak edilen ve aranan lezzeti oldu

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Masterchef Türkiye yarışma programıyla adından söz ettiren Bağaça; Antalya çarşı lezzetleri ve geleneksel ramazan mutfağına has bir lezzettir. Lezzetiyle Antalya'nın geleneksel tatları arasında yer alan 'bağaça' ülkemizin az bilinen tatlıları arasındadır. Antalya'ya özgü bir tat olan, tok tutan ve içindeki tarçın sayesinde kan şekerini dengeleyen; bu sebeple özellikle Ramazan ayında tercih edilen Bağaça, üzeri susam ve yer fıstığı ile süslenmiş tahinli bir çörektir. Geleneksel tat olan 'bağaça', güzel görünümü ve lezzetiyle Antalya'da 7'den 70'e herkesin severek tükettiği ancak Antalya dışında çok da bilinmeyen bir yiyecektir.

whatsapp-gorsel-2024-11-08-saat-21-18-00-41706647.jpg


Bağaça, Antalya çarşı mutfağı ve Ramazan gelenekleri açısından önem taşıyan bir yiyecek maddesidir. Bu yiyecek maddesini imal eden meslek erbabı “bağaçacı” olarak adlandırılır ve usta-çırak ilişkisi içerisinde nesilden nesile aktarılan geleneksel bir meslektir. Bağaçanın yapımında un, tereyağı, şeker, tahin, susam, çam sakızı ve tarçın kullanılmaktadır. Nohut mayasının kullanılması nedeniyle bağaça mideye dokunmamaktadır. Uzun süre tok tutması nedeniyle Antalya halkı tarafından özellikle Ramazan ayında tüketilen “bağaça”, bugün turistik bir ürün olarak şehre gelenler tarafından da satın alınan bir tür yöresel çörektir.

BAĞAÇA NASIL YAPILIR?


Sıvı malzemelerin hepsi çırpılır karışıma en son un irmik ilave edilir ya borcama ya da fırın kağıdına kepçeyle ince bir şekilde dökülür istenirse üzerine yumurta sarısı sürülür susam ve fıstıkla süslenir.
MALZEMELER
2. 5 su bardağı şeker
1 adet yumurta
1 sıvı yağ sıvı yağ
1. 5 su bardağı tahin
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı ince irmik
2. 5 su bardağı un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Üzeri için ;

Susam
Fıstık

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *