Bu hata çok yapılıyor, mangal lezzetinin tadı kaçıyor! İşte damak şenlendiren mangal tarifi
Mangal yakmanın ve piknik yapmanın tam zamanı... Önceden biraz hazırlık istiyor ama mangalda yemek yapmak büyük kolaylık. Et, balık tavuk, mantar, patlıcan, peynir, mısır, o kadar çok şeyi pişirebiliyorsunuz ki… Evin bütün yemeklerini dışarıdaki o açık ateşte pişiresi geliyor insanın, öyle bir cazibesi var.
Birkaç püf noktasına dikkat etmek önemli:
Mangalda pişen ete lezzet veren şey, tahmin edin, yağ! Etin kendisi yağlıysa mangalda pişmiş hali nefis oluyor. Kuşbaşı etle şiş yapacaksanız araya mutlaka kuyruk yağı istiyor. Köfte hazırlarsanız o da bol yağlı olmalı, döş yağı, iç yağı, kuyruk yağı, hangisi varsa. Pirzola pişirecekseniz bütün yağı üstünde kalsın, hiç sıyırmayın. Laf aramızda, yağı belki etten de lezzetli…
Balık için de aynı şey geçerli. Temmuz Ağustos ayında sardalya tam manasıyla yağlandığı için ızgarası şahane olur. Yağsız bir balığı mangalda pişirmeye hiç çalışmayın, en iyisi kızartmak veya buğulamak bu durumda.
Tavuğun göğüs eti mangala hiç gitmiyor. Kanat, but gibi derili yağlı kısımlarla çalışın.
Eti terbiye etmek lezzet kazanıp yumuşamasına yardım ediyor. Kuşbaşı etleri rendelenmiş soğanın suyu ve zeytinyağı karışımında bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz.
Tavuk etine baharat çok yakışıyor. Özellikle zerdeçal, kimyon, kişniş, acı biber… Yoğurt ve zeytinyağıyla bu baharatları karıştırıp tavuk etini ovuşturun. 1 saat buzdolabında beklemesi yeterli.
Bu hatalar çok yapılıyor... Et, tavuk ve balığı cam veya porselen kaplarda terbiye edin. Metal kaplar hiç tavsiye edilmez. Bakteri ürememesi için buzdolabında bekletin.
Mangalda yanan odun kömürü kor haline geldikten sonra pişirmeye başlayın. Alevli ateşte ancak tenceredeki yemeklerinizi pişirin.
Mangal yaptığınız gün çıkan közde kabuklu soğan, sarımsak, patates, patlıcan, biber közleyin.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.