KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2809 %0,29
48,3317 %0,49
4.830,53 % 0,16
Ara
BBN Haber MUTFAK Bu peynir kuma gömülüyor! "Hoşuma gitti alayım" diyorsanız 3 ay önceden haber vereceksiniz

Bu peynir kuma gömülüyor! "Hoşuma gitti alayım" diyorsanız 3 ay önceden haber vereceksiniz

Yüzyıllar boyunca sürdürülen bir gelenek olan kuma gömülerek olgunlaştırılan 'küp peyniri' adeta yiyenlerin damaklarını çatlatıyor. Olgunlaşma süreci 6 ayı bulan 'küp peyniri', saklama tekniği nedeniyle 3 yıla kadar da bozulmadan muhafaza edilebiliyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Peyniri kuma gömme yöntemi Ağrı Patnos merkeze bağlı Aşağı Göçmez köyünde yaşamsal öneme sahip.

KENDİ BESLEDİKLERİ KOYUN SÜTÜNDEN YAPILIYOR

Köy halkı, yaz boyunca kendi besledikleri koyunların sütlerini kullanarak peynir yapıyorlar.

Elde ettikleri bu peynirleri plastik bidonlara dolduruyor. Peynir dolu bidonlar evlerin mahzenlerinde bulunan özel serin tutucu kumla kaplı alanlara gömülüyor.

Peynirlerin olgunlaşması için 3 ila 6 ay arasında bir süre bekleniyor.

SİPARİŞLERİ 3 AY ÖNCESİNDEN ALIYORLAR

Kış aylarına kadar kum içerisinde saklanan bu küp peynirleri, hem yerel halk tarafından hem de köy dışından gelen talepler doğrultusunda tüketiliyor. Bu yöntem sayesinde peynirlerin 3 yıla kadar bozulmadan muhafaza edilebildiği belirtilirken, köyde yaşayan kadınlar talep üzerine hazırladıkları küp peynirler için siparişleri 3 ay öncesinden alıyor.

FİYATI 250 İLE 300 LİRA ARASI

Doğal yöntemlerle üretilen peynirler, 250 ile 300 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, yağlı olan versiyonlar ise biraz daha yüksek bir fiyata satılıyor.

Küp peynirinin üretim süreci hakkında detaylı bilgi paylaşan Serap Altay, bu geleneksel yöntemin hem pratik hem de ekonomik açıdan oldukça faydalı olduğunu söyledi. Altay, peyniri kışa hazırlık amacıyla yaptıklarını ve kuma gömmelerinin sebebinin dayanıklılığı artırmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"2 İLA 3 YIL ARASINDA TÜKETME İMKANI VAR"

"3 ila 6 ay gibi bir olgunlaşma süresi var ve bu sürecin tamamlanmasının ardından 2 ila 3 yıl arasında tüketme imkanı sunuyor. Biz, köyümüzde bu peynire 'kuru peynir' adını veriyoruz."

Köy halkı tarafından yoğun olarak tüketilen küp peyniri, fazlalık olduğu durumlarda satışa çıkarılıyor ve talep gördüğü için özel siparişlere göre hazırlanıyor. Türkiye

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *