KONYA HABER
Konya
Kapalı
0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4661 %0.05
49,6648 %0.21
9.359,71 % -0,28
Ara
BBN Haber MUTFAK Bu yemeğin tadını sadece Konyalılar biliyor. Şimdi tam zamanı

Bu yemeğin tadını sadece Konyalılar biliyor. Şimdi tam zamanı

Konya’da yer elması zamanı. Kalp damar dostu, kanser önleyici bu özel bitkinin Konya’da yemeği yapılıyor. İşte Yıldız Kökü olarak bilinen yer elması yemeği

Haberleri
Muhabir: Latife Akın
Okunma Süresi: 3 dk

Konya’da aralık ayına girdiğimiz bu günlerde toprağı eşeleyen çiftçiler faydası saymakla bitmeyen yer elmasını topluyor. C vitamini zengini, demir ve potasyum deposu yer elması, kalp damar ve bağırsak sağlığı için oldukça önemli bir bitki. Faydası saymakla bitmeyen yer elması Konya mutfağında da yaygın olarak kullanılıyor. Çiğ olarak tüketildiği gibi yemeği de yapılan yer elması başta demir, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Ayrıca, prebiyotik görevi gören ve bağırsak sağlığında önemli bir rol oynayan bir tür çözünür lif olan inülin açısından özellikle zengindir. Yer elmasının en önemli sağlık faydalarından biri bağırsak sağlığını desteklemesidir. 

Yer elması, kolesterol yönetimi, kan basıncı düzenlemesi ve anti-inflamatuar etkiler de dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalarla kalp sağlığına katkıda bulunur.  Kan şekeri kontrolüne yardımcı olan yer elması aynı zamanda kanser önleyici özellikleri de var.

KONYALILAR ONA YILDIZ KÖKÜ DER

Konya’da yer elması bitkisi yöresel olarak “yıldız kökü” olarak adlandırılıyor. Konya mutfağında 

yer elması yemeği de sevilen tatlar arasında yer alıyor. Hem etlisi hem de zeytinyağlısı yapılan yer elması (yıldız kökü) kadim Konya’nın mahalli yemekleri arasında yer alıyor.  Çiğ olarak tüketildiği gibi kavrularak, fırında kızartılarak ve zeytinyağlısı yapılarak -çoğunlukla da beraberindeki sarımsaklı yoğurtla- kış sofralarında yerini almaktadır.

İşte konyapedia’da yer alan bilgiler doğrultusunda Konya’ya özgü yer elması yemeklerinin tarifleri:

         fotoğraf: yemek.com/Sevims_kitchen) 

ZEYTİNYAĞLI YILDIZ KÖKÜ/YER ELMASI

Malzemeler:1 kg yıldız kökü (yer elması), 2 baş kuru soğan, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 havuç, 3 yemek kaşığı pirinç, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 bardak su.

Yapılışı: Yıldız kökü ayıklanıp ceviz büyüklüğünde doğranır. Yıldız köklerinin kararması için tuzlu, limonlu suya konur. Soğanlar kuşbaşı doğranır, havuçlar halka halka dilimlenir. Tencereye zeytinyağı, havuç ve soğanlar konur. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra yıldız kökleri ilave edilir. Üzerine şeker, tuz, pirinç eklendikten sonra sıcak su dökülür. Kısık ateşte pişirilen yıldız kökü soğuk olarak sofraya getirilir.

 

ETLİ YILDIZ KÖKÜ (YER ELMASI)

Malzemeleri: Bir kg yıldız kökü (yer elması), yarım kg orta yağlı kuşbaşı kuzu eti, iki baş kuru soğan, iki yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı), bir tatlı kaşığı tuz, bir yemek kaşığı domates salçası.

Yapılışı: Yıldız kökü ayıklanır, ceviz büyüklüğünde doğranır. Kararmaması için limonlu tuzlu suya konur. Et, suyunu çekinceye kadar kavrulur. İçine kuşbaşı doğranmış soğan ve sadeyağ ilave edilir. Soğanlar pembeleşince salça ilave edilip iki bardak sıcak su konur. Etler pişince tencereye konan yıldız köklerinin üzerine pişmiş olan etler konur. Hafif ateşte on-on beş dakika pişirilir.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *