Anadolu'nun pizzasının ünü giderek artıyor

Anadolu'nun pizzasının ünü giderek artıyor

Konya'nın yemek kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan, "Anadolu'nun pizzası" olarak da anılan yağ somunu, lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakırken ünü de sınırları aşmaya devam ediyor

Konya'da geleneksel bir tat olan tereyağlı yağ somunu, vatandaşlar tarafından özellikle kahvaltılarda ilgi görmeye devam ediyor. Osmanlı’dan miras lezzetlerin başında gelen günümüzde yerel lezzetlerin inovasyonuyla çeşitlenen yağ somunu hem yerel halkın hem de Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Konya’da özellikle sabah namazından sonra tercih edilen bu lezzetin ünü de giderek sınırları aşmaya devam ediyor.

whatsapp-image-2024-05-13-at-16-35-31.jpeg

Özellikle televizyon kanallarında popüleritesini hiç yitirmeyen yemek ve yöre tanıtım programlarının gözdesi olan ayrıca şehre ziyarete gelen sosyal medya fenomenleri sayesinde Türkiye’nin dört bir yanında bilinmeye başlayan yağ somunu; mayalı etli ekmek hamurundan hazırlanıyor. Taş fırında bir süre pişirildikten sonra bol miktarda tereyağıyla buluşturularak tercihe göre içi hazırlanan somunlar tekrar üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp bol miktarda susam ve çörekotu eşliğinde fırına sürülerek iyice kızardıktan sonra servise hazır hale geliyor. Vatandaşların isteğine göre küflü peynirli, tulum peynirli, pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, ballı, helvalı gibi 10’dan fazla farklı çeşitte yapılan yağ somunu, adını içine ve üstüne bol miktarda sürülen tereyağından alıyor.

whatsapp-image-2024-05-13-at-16-35-31-1.jpeg

“OSMANLI'NIN ASKERLERE VERDİĞİ YEMEKTİ VE GÜNÜMÜZE KADAR UZANDI”
Konya'da yemek kültüründe geleneksel bir tat olan yağ somununun hazırlık aşamasını anlatan Sami Ortaabacı, “Yağ somunu Osmanlı'dan günümüze o dönemlerde Osmanlı'nın askerlere verdiği yemekti ve günümüze kadar uzanan ve şimdi de çeşitlendirilen lezzet. Yağ somununda kaşar peynir, küflü peynir, kavurma ve sucuklu çeşitler bulunuyor. Bunun yanında da müşterilerin isteğine göre kavurmalı sucuklu, atom sebzeli gibi birçok çeşitleri mevcut. Konya'nın kültüründe sabah namazı hazır olan bir kahvaltı türüdür. Ustalarımız sabah erken geliyor. Hamurumuzu yapıyor. Hamur belli bir dinlenme sürecinden sonra basma aşamasına geçiliyor. Basıldıktan sonra da biz de müşterimizin isteğine göre, çeşitlerine göre yapıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-05-13-at-16-36-26.jpeg

“ŞEHİR DIŞINDAN ETLİ EKMEK İÇİN GELİYORDU ARTIK YAĞ SOMUNU İÇİN DE GELİYOR”
Yağ somununun lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bıraktığını anlatan Sami Ortaabacı, “Yağ somunu şu anda her yaş grubuna hitap ediyor. Önceden Konya'da yapımı daha azdı. Şu anda sanayi olsun çarşı olsun mahalle arası fırınları olsun her yerde yağ somunu yapılıyor. Genç yaştan büyük yaşlara kadar herkes yağ somununu tercih ediyor. Şehir dışından etli ekmek için geliyorlardı artık yağ somunu için de geliyorlar. Biz de sanayi bölgesinde olduğumuz için sanayi de ustası, çırağı, elemanları da herkes yağ somununu yiyor. Gelenler özellikle etli ekmekten sonra direk yağ somununu istiyor. Yağ somunu Türkiye'de meşhur oldu. Çeşit de bol olduğu için yağ somununa ilgi yüksek. Kış ayları geliyor, kış aylarında ilgi daha da yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum