Kayseri mutfağının damak çatlatan lezzeti 'Develi cıvıklısı'

Kayseri mutfağının damak çatlatan lezzeti 'Develi cıvıklısı'

Kayseri'de, parça etin çift bıçak altında kıyılarak küçük parçalara ayrılması, etin yağının da bıçak darbeleriyle "cıvıması" sonucu "Cıvıklı" adını alan pide çeşidi, yüzyıllardır orijinalliğini koruyor.

Zengin yemek kültürüyle Türkiye'nin öne çıkan kentlerinden olan Kayseri'nin Develi ilçesine ait özgün bir lezzet olan "Develi cıvıklısı", fırıncılık mesleğinin Hititlere kadar dayandığı ilçede gastronomi turizmine önemli katkı sağlıyor. Türk Patent ve Marka Kurumundan 2008 yılında alınan coğrafi işaret tescil belgesiyle yapımı sürdürülen Develi cıvıklısı, parça etin çift bıçak altında kıyılarak küçük parçalara ayrılması, etin yağının da çift bıçak darbeleriyle "cıvıtılması" dolayısıyla bu adı alıyor. Erciyes Dağı eteklerinde yetiştirilen koyun ve danaların eti, bir gün boyunca dinlendirilip, pişirilme kıvamına getiriliyor. Daha sonra yörede yetişen buğdayların değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilen undan hamurunun hazır hale getirildiği pide, domates ve biber eklenerek fırına sürülüyor ve beş dakika pişirme süresiyle servise hazır hale getiriliyor. Adına Yavuz Sultan Selim döneminde "Yiyenlere afiyet ola, şifa bula. Yiyemeyenlere nasip ola. Cıvıklısı ile Develi nam bula. Bizlere bu güzel nimeti veren Allah'a hamd ola" ifadeleriyle ferman yazıldığı rivayet edilen lezzet, yüzyıllardır ağızları tatlandırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.