Kimine göre helva kimine göre tatlı. Konya’nın meşhur lezzeti Köftü Tatlısı

Kimine göre helva kimine göre tatlı. Konya’nın meşhur lezzeti Köftü Tatlısı

Kimine göre helva kimine göre tatlı. Konya’nın meşhur lezzeti Köftü Tatlısıhavaların iyiden iyice soğumaya başladığı bu günlerde şifa deposu Köftü tatlısı ile içinizi ısıtabilirsiniz.

Konya’nın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketilen Köftü Tatlısı, coğrafi işaret tescili alarak lezzetini tescilletti. Özellikle üzüm bağlarının bulunduğu yani pekmezin bol olduğu yörelerde yapılan ve un helvasının pekmezli halini andıran bu tatlının yapımı da çok kolay.

Köftü Tatlısı Nasıl Yapılır?

1,5 su bardağı pekmezi ve suyu bir kapta karıştırıp kaynayınca içine azar azar un ilave edip mikser veya çırpıcı yardımı ile iyice içinde un topakları yok olana kadar çırpın. Teflon tavaya hazırladığınız karışımı döküp altını yakın hafif katılaşmaya başladığında içine tereyağını ekleyin tavaya helva katılaştıkça yapışabilir bu durumda kaşığınıza biraz tereyağı sürmeniz helvanın tavaya yapışmasını önleyecektir. Helvayı iyice pişip katılaşmaya ve kaşığa yapışmayana kadar pişirin. En son tavaya eşit şekilde yayın ve altını kızartın. Yuvarlak tahta bir servis tabağına tavayı ters çevirip dikkatlice alın. En son üzerine tekrardan tereyağı ve pekmez ilavesi de yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine ceviz de atabilirsiniz.

Konya’nın yaş almışları uzunca süre bu topraklarda mama yerine çocukları geleneksel lezzet köftü yedirildiğini ifade etmektedir. Helva değil puding kıvamında yapılan köftüler mama niyetine çocuklara yedirilirmiş.

İlgili Haberler

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.