KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber MUTFAK Kısır için salça kavrulur mu?

Kısır için salça kavrulur mu?

Sofraların değişilmez lezzeti ‘kısır’ altın günlerini şenlendiriyor. Arama motorlarında binlerce kişi kısırda kullanılan salçanın kavrulup savrulmayacağını merak ediyor. Gelin bu sorunun cevabını aşağıda ortaya koyalım.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Kısır, Türk mutfağının en hafif ve sağlıklı lezzetlerinden biridir. İnce bulgurun taze domates, salatalık, taze soğan, maydanoz ve naneyle harmanlandığı, zeytinyağı ve nar ekşisinin lezzet kattığı bu nefis tabak, sofralara adeta renk ve tat getirir.

kisir-3.webp

Kısır, yalnızca bir yiyecek değil, kültürel bir miras gibi nesilden nesile aktarılan bir tarif. Bahar aylarında düzenlenen açık hava etkinliklerinin, sıcak yaz akşamlarında dostlarla yapılan keyifli buluşmaların değişmez bir parçasıdır. Hem doyurucu hem de besleyici yapısıyla her yaştan insanın beğenisini kazanır. Bulgurun kendine has dokusu, nar ekşisinin verdiği hafif ekşimsi tatla mükemmel bir uyum yakalar. Üzerine sıkılan limon suyu ve zeytinyağı ise bu lezzeti zirveye taşır.

Kolayca hazırlanabilmesi, taptaze malzemelerle her defasında daha özel bir hale getirilmesi kısırı her sofrada baş tacı yapar. Sağlıklı, hafif ve aynı zamanda lezzetli bir yemek arayanlar için ideal bir seçenek olan kısır, her lokmasında damakta bıraktığı ferah tatla günün her anında keyifle tüketilebilir.

kisir-1.webp

Salça kavrulmalı mı?

Bu sorunun yanıtı aslında kişisel damak zevkine bağlıdır. Çünkü kavrulmuş ve kavrulmamış salça arasındaki temel fark, ortaya çıkan tat farkıdır. İnce bulgurun suyla şişirilmesiyle hazırlanan kısırda, eğer kavurma işlemi yapılmayacaksa, domates ve biber salçası doğrudan bulgura eklenir. Ardından zeytinyağı, taze yeşillikler ve çeşitli baharatlar ilave edilerek karıştırılır. Pişirme gerektirmeyen bu yöntem, kavrulmuş salçalı versiyona kıyasla daha hafif ve pratik bir seçenektir. Aynı zamanda, daha açık renkli bir görünüm sağlar ve kısa sürede hazırlanabilir. Bu sebeple birçok kısır tarifinde, salça kavurmadan eklenir.

kisir-4.jpg

Kısır Tarifi

Malzemeler:

- 2 su bardağı ince bulgur

- 1,5 su bardağı sıcak su

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- 2 yemek kaşığı biber salçası

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 1 adet limon suyu

- 1 yemek kaşığı nar ekşisi

- 1 demet maydanoz

- 5-6 dal taze soğan

- 1 çay kaşığı tuz

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 çay kaşığı pul biber

- Marul yaprakları (servis için)

Yapılışı:

1. İnce bulguru geniş bir kaseye alın ve üzerine sıcak suyu ekleyerek karıştırın. Kaseyi kapatın ve bulgurun şişmesi için 10-15 dakika bekleyin.

2. Bulgur şiştikten sonra içine domates ve biber salçasını ekleyip iyice karıştırın.

3. Zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini ekleyip karışıma yedirin.

4. İnce kıyılmış taze soğanları ve maydanozu da ekleyerek karıştırın.

5. Son olarak tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın.

6. Kısırın tadını kontrol edip, limon suyu ya da baharatlarla damak zevkinize göre ayarlamalar yapabilirsiniz.

7. Hazırladığınız kısırı marul yaprakları eşliğinde servis edin.

Afiyet olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *