KONYA HABER
Konya
Açık
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber MUTFAK Konya mutfağı ile yaşlanmayı yavaşlatmak mümkün mü? İşte Konya tipi beslenme

Konya mutfağı ile yaşlanmayı yavaşlatmak mümkün mü? İşte Konya tipi beslenme

Uzmanlara göre antioksidan, vitamin ve sağlıklı yağlarla beyin sağlığı korunabiliyor. Dolayısıyla fiziksel ve bilişsel sağlık da korunabiliyor. Peki Konya mutfağı bunu sağlıyor mu?

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Konya mutfağı ile ilgili bir çok araştırma yapıldı. Bu tescillere göre Konya mutfağı doğal alzheimerden diğer bir çok hastalık karşısında etkili. 

Beslenme ve Diyet Uzmanlarına göre "Antioksidan, vitamin ve sağlıklı yağlarla beyin sağlığı korunabiliyor".

Konya tipi beslenmenin sağlık üzerinde olumlu etkileri

Uzmanlara göre Konya tipi beslenme; sebze, meyve, tam tahıl, kuruyemiş, baklagil, kırmızı et ve kuyruk yağını temel almakta. Sağlıklı beslenmenin içerdiği vitamin, mineral ve özellikle polifenol gibi antioksidanlar sayesinde beyinde hücre hasarına yol açan oksidatif stres baskılanıyor. Bu sayede nöronların korunmasına ve beyin fonksiyonlarının sürdürülmesine destek oluyor.

Konya tipi beslenme, stres ve iltihap gibi dejeneratif süreçleri baskılayarak yalnızca Alzheimer değil, Parkinson ve diğer demans türlerine karşı da koruyucu bir rol üstleniyor.

SAĞLIKLI YAŞLILAR 

Konya yaşlı nüfusunun çok olduğu bir kent. Dolayısıyla Alzheimer riskini azaltmada bütüncül bir model Beslenme ve Alzheimer arasındaki ilişki üzerine yapılan çalışmaların çoğu, tek tek besin bileşenlerine odaklanıyor.

Ancak uzmanlara göre  asıl önemli olanın Konya tipi beslenmenin bütüncül yapısı. “Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve polifenoller birlikte çalışarak beyin fonksiyonlarını destekliyor. İnflamasyon, oksidatif stres, damar bozuklukları ve protein birikimi gibi Alzheimer’ın altında yatan süreçleri aynı anda hedef alıyor. Tek bir takviyeye odaklanmak yerine, Konya tipi diyetini bir yaşam tarzı olarak benimsemek çok daha güçlü bir koruma sağlıyor.”

KUYRUK YAĞI ceviz ve balığın gücü

"Konya mutfağının üç temel unsuru beyin sağlığı için özel önem taşıyor uzmanlara göre. Düzenli doğal kırmızı et ve kuyruk yağı tüketimi bilişsel gerileme riskini azaltırken, ceviz omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve minerallerle nöronların beslenmesine katkıda bulunuyor. Tereyağı ise yüksek kaliteli protein ve esansiyel yağ asitleri sayesinde hem kardiyovasküler hem de bilişsel sağlık için kritik rol oynuyor. 

"Kuyruk yağını yemeklerden eksik etmemek, beyin sağlığı için atılacak en basit ama en etkili adımlardan biridir" ifadelerini kullanıyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *