KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9503 %0,51
47,8852 %0,57
4.404,69 % 0,49
Ara
BBN Haber MUTFAK Konya'nın küflü lezzetini ilk defa dedesi yapmış. 3 kuşaktır yağ somunu yapıyorlar

Konya'nın küflü lezzetini ilk defa dedesi yapmış. 3 kuşaktır yağ somunu yapıyorlar

Konya mutfağında önemli bir yere sahip olan küflü peynirli yağ somununu dede, baba ve torun olarak 3 kuşaktır tek aile yapıyor. Vazgeçilmez tadıyla yiyenin doyamadığı lezzet Anadolu pizzası olarak adlandırılıyor.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Konya mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan yağ somunu, özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmuyor. Şehrin meşhur küflü peyniriyle birlikte sunulan bu yöresel tat, tadanların damağında unutulmaz bir iz bırakıyor. Taş fırınlarda pişirilen ve üzerine isteğe göre Konya küflü peyniri, soğan veya baharat eklenerek tüketilen yağ somunu, hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin gözdesi. Konya dışından gelenler ise bu yöresel ürünü sıklıkla pizzaya benzetiyor. Hamurun üzerine serpilen malzemeler ve fırınlanarak hazırlanması, yağ somununa adeta "Anadolu pizzası" yakıştırmasının yapılmasına neden oluyor.

aw468193-05.jpg

Konya'da Yağ Somunu Denince Akla Gelen İsim Konuştu

Üçüncü kuşak olarak babasının mesleği olan fırıncılığa küçük yaşlarda başlayan ve yıllardır müşterilerine hizmet veren Hakan Şendağlı, bu lezzeti her gün müşterilerine sunuyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan fırın ustası, daha sonra fırını hazırlayarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, küflü peynirli, ballı, peynirli gibi 15 farklı çeşitte yağ somununu hazırlayan Hakan Şendağlı fırına atıyor.

aw468193-04.jpg

Yağ Somununu İlk Defa Dedesi Yapmış



Anadolu pizzası olarak bilinen yağ somununun ilk olarak dedesi tarafından sadece yağ ile yapıldığını ve daha sonra içeriğinin çeşitlendiğini anlatan Hakan Şendağlı, "Yağ somunu Konya'da dedemin çıkarttığı bir üründür. Bu lezzete o günlerden beri devam ederek halkımıza sunuyoruz. Çok lezzetli, çok güzel bir tadı vardır. O yıllarda babam ile dedem yapıyordu, günümüzde ise babamla beraber yapıyorum. Dedem zamanında sadece ekmek arası yağ vardı. İsmini de buradan almış durumda. Günümüze geldikçe içerisine çeşitli malzemeler girmeye başladı. İlk olarak bu lezzetin içerisine küflü peynir girmeye başladı, çok sevilmeye başladı ve tüketildi. Daha sonra içerisine daha farklı peynirler de girmeye başladı." dedi.

aw468193-02.jpg

Yağ Somunu İçin Şehir Dışından Geliyorlar


Şehir dışından gelenlerin de beğenerek tükettiğini anlatan Şendağlı, "Genellikle vatandaşlar tarafından çok beğeniliyor. Konya'da uzun süre sadece etliekmek, tirit ve kebap gibi lezzetler devam ettiği için değişik bir lezzet oldu. Şehir dışından gelen ve ilk kez tadan kişiler tarafından da çok beğeniliyor bu yağ somunu. Hatta gelen müşterilerimizden bazıları ‘bu zamana kadar neden tatmadık, neden bu lezzeti de fark etmedik, önceden yok muydu' gibi söyleyenler oluyor. Eskiden sadece sabah saatlerinde kahvaltı olarak tüketiliyordu. Şimdi ise gün içerisinde tüm saatlerde tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

aw468193-03.jpg

Yorumlar
K
Konyalı 2 ay önce
Bu yağsomunu nasıl bu kaadar abartılıyor anlamıyorum. Onlarca güzel yemeği olan bir şehir olan Konya, bu uyduruk şeye gastronomi harikası muamelesi yapıyor inanılmaz. İnternette görüp merakla misafirimi götürdüm bitiremedik içimiz bayıldı. Hamur da açatır çutur bir şey.deli gibi de pahalı. Anlamsız.
BEĞENME
0
CEVAPLA