Konyalı kadınlar lezzet sırrını açıkladı. Damak şenlendiren salça böyle yapılıyor
Konya'da salça kazanları kurulmaya başlarken Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen salçalar da tezgahlarındaki yerini almaya başladı.
Marketlerde satılan hazır salçaları tüketmek yerine ev yapımı organik salçaları yapmak için kasa kasa domates alan Konyalı vatandaşlar yavaş yavaş salça kazanlarının altını yakmaya başladı.
Salça kaynatmaya imkanı olmayanlar ya da tercihini ev yapımı ancak ticari ürünlerden yana kullanan vatandaşlar ise zahmetsizce salçalarını temin etmeye çalışıyor.
Konya'ya Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay gibi bölgelerden gelen domates ve biber salçaları ticarethanelerde satışa sunuldu. Tüketime hazır bidon bidon salçalar kapış kapış satılırken fiyatlar da belli oldu.
Domates salçası 90-100 TL bandında satışa sunulurken acı ve tatlı biber salçaları ise 125-150 TL'den satılıyor.
EV YAPIMI SALÇA NASIL YAPILIR
İhtiyacımız kadar salçalık domates (tercihen Bursa domatesi) temin edildikten sonra iyice yıkanarak gerisi güzel doğranır ve tencereye alınır. Arada karıştırarak iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1 saat kadar pişirilir ve blender ile iyice ezilir. Ezilen domatesler süzgeçten geçirilir, kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Koyulaşıncaya kadar kaynatmak zor gelirse bez torbaya koyup süzdürebilirsiniz sonra fırında pişirirsiniz.
Sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilen salçalar
Kullanılacağı zaman kavanoz açılınca üzerine sıvı yağ döküp kullanılırsa küflenip bozulmadan kullanılır.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.