Konyalı şeften pişirme taktiği. Etler lokum gibi oluyor ağızda dağılıyor

Konyalı şeften pişirme taktiği. Etler lokum gibi oluyor ağızda dağılıyor

Konya'nın ünlü şefleri lezzet hünerlerini konuşturuyor. Bu kapsamda şehrimizin ünlü aşçılarından Chef Hakan Güzel, lokum gibi olan ve ağızda dağılan et pişirme yöntemini sevenleriyle BBN Haber aracılığıyla paylaştı...

Sofralarda baş rol oynayan et yemekleri lezzetli pişirildiklerinde hem damak zevkini doruğa çıkartır hem de pişirip hazırlayan kişiye övgüler yağdırır. Her etin ve her et yemeğinin pişirme yöntemi farklıdır. Et pişirme yöntemleri ete gerçek tadını veren en önemli unsurdur. Etin dinlenmiş olması, kasabın işinde uzman olması, etin pişmeden önce doğru marinasyon işleminden geçirilmesi en önemli adımlardır ama son aşama olan et pişirme tekniği doğru uygulanmazsa istenilen lezzete ulaşmak mümkün olmayacaktır. Et pişirme dereceleri de oldukça mühim bir detaydır. Et pişirme teknikleri doğru uygulandığında etle harika lezzetler yapılabilir. İşte bu husus üzerinde durmak ve eti doğru tekniklerle pişirerek doğru sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Hangi eti hangi pişirme tekniğiyle hazırlarsak leziz ve nizami bir et yemeği elde ederiz işte yanıtları…
KIZARTMA TEKNİĞİ
Geldik çok sağlıklı olmasa da en lezzetli pişirme yöntemi olan kızartmaya… Kızartma tekniğinde et, sıcak yağın içinde çevrilerek pişirilir. Kızartma işlemi bazen derin ve bol yağda, bazen de az yağda yapılır. Kızartma yağı temiz, berrak ve tortusuz olmalıdır. Bunun için de her kızartmada yağ değiştirilmelidir.
IZGARA TEKNİĞİ
Hem kalorisi düşük hem de çok lezzetli bir et yemeği için ızgara tekniği çok sık kullanılır. Bu teknikte etler su ve yağ ilave etmeden direk olarak ısıya tabi tutulur. Izgara bir demir döküm, teflon, seramik gibi tavalarda bir de açık havada kömür üzerinde yapılır. Eğer kömür ızgara yapılacaksa etler kömüre temas ettirilmemelidir
FIRINDA PİŞİRME TEKNİĞİ
Hem kalori açısından hafif hem de oldukça lezzetli bir et pişirme tekniği olan fırınlama özellikle tepside yapılan et yemekleri için en uygun ve sevilen tekniklerden birisidir. Fırınlama tekniğinde fırın önceden 150-200 derece civarında ısıtılmalı ve etler az bir yağ ilavesiyle pişirilmelidir.
SOTELEME/KAVURMA TEKNİĞİ
Pratik ve hızlı bir et yemeği hazırlamak isteyenler için soteleme veya kavurma işlemi oldukça uygundur. Bakmayın hızlı dediğimize.

kusbas.webp

Bu yöntemle hızlı olduğu kadar lezzetli bir sonuç da elde etmek mümkün. Et ve varsa sebzeler iri küpler halinde doğranır, yanmaz yapışmaz bir tavada çok az yağ ilavesiyle ve karıştırarak pişirilir.
HAŞLAMA TEKNİĞİ
Et pişirme teknikleri içinde en sağlıklı olanı haşlamadır. Üstelik sindirimi de daha kolaydır. Lezzet, soteleme yahut kızartmada olduğu kadar üst seviyede değildir ama kalori açısından daha düşük, sindirimi daha kolay, daha hafif ve besin değeri daha yüksek bir yöntem olduğu için “haşlama” özellikle kilosuna dikkat edenlerin ve sağlık sorunları sebebiyle perhiz yapanların ilk tercih ettiği pişirme tekniklerinden birisidir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.