Konyalı ustalar sırrını açıkladı. Ev yapımı hamburger damakları şenlendiriyor
Konya'nın lezzet ustalarından Chef Hakan Güzel, ev yapımı hamburger tarifi verdi.
Ev Yapımı Hamburger Malzemeler
600 gr dana kıyma (döş bölgesinden olursa enfes olur)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı hardal
Hamburger ekmeği;
3 4 su bardağı unu yavaş yavaş kontrol ederek ilave edelim
1 çay bardağı ılık su (100ml)
1 çay bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ̆
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Bir yumurta akı hamur için sarısı üzerine
1 dolu yemek kaşığı yumuşak tereyağ
Susam
Sosu için:
3 yemek kaşığı mayonez
1,5 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı hardal
Ekmeği için: Maya, şeker, ılık su ve süt uygun bir kaba alınır ve maya eriyene kadar karıştırılır.
Sıvı yağ̆, yumurta akı, yoğurt ve tuz eklenir.
Unu azar azar ekleyip güzel yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
En son aşamada oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ilave edip hamura yedirin.
Kabın üzerini streçleyip 1 saat maylandırın.
Maya süresinden sonra hamurun fazla havasını yavaşça yoğurarak ocakta 6 eşit beze elde edin ve ellinizle yuvarlayarak fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı dizin.
Üzerini tekrar örtüp 20 dakika tepside maylandırın.
Mayalanan bezelerin üstüne fazla bastırmadan fırçayla yumurta sarısını sürüp susam serpin.
Önceden ısıtılmış 190 derce fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.
Sosu için; Bütün sos malzemeleri uygun bir kase içerisine alın ve karıştırın. Buzdolabında bekletin.
Köftesi için. Uygun bir kaba kıyma, tuz, karabiberi ve hardalı alın.
Fazla yoğurmadan bütün malzemeleri özeleştirin.
Hamburger köftesi diğer köfteler gibi fazla yoğurulmaz ve içerisine galeta unu, yumurta, maydanoz gibi malzemeler girmez.
Kıymadan 6 parça ayırıp ellinizle top şekli verin ve her bir parçaya yuvarlak yassı şekil verin. (ellerinizi hafif ıslatarak şekillendirebilir veya büyük bir kavanoz kapağı kullanabilirsiniz
Köftelerin üzeri kapatılır ve 40 dakika buzdolabında dinlendirilir.
Teflon ızgara veya yapışmaz bir tava ocağa alınır ve ısıtılır.
Tava ısındığında yağ ilavesi yapmadan köfte tavada kızartılır.
Köfte üzerine bir dilim cedar peynir koyulur ve üzerine bir kapak kapatarak peynir eritilir.
Hamburger ekmeğin iç kısımlarını tavada hafif kızartalım hazırladığımız ekmeğe alt ve üst iç kısımlarına sürelim, marul yaprağı, domates ve kornişon turşusu koyulur. Köfte yerleştirilir ve ekmek kapatılır. Patates kızartması ile servis edebilirsiniz şimdiden Afiyet olsun.
Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.