Konyalıların ağzı yanacak! Bamyanın fiyatı 2 bin lirayı aştı

Konya'da bamya hasadı tam gaz devam ederken kurutulmuş bamyanın fiyatı dudak uçuklattı.
Konyalıların ağzı yanacak! Bamyanın fiyatı 2 bin lirayı aştı

Konya'da hemen hemen her evde pişirilen ve lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan bamya artık ağızları yakacak. Pazarlarda yaş bamyanın kilosu ortalama 150 ila 200 TL arasında değişirken, genelde düğün pilavında kullanılan ve Konyalı ustaların kendilerine has pişirdikleri kurutulmuş bamyanın fiyat 2 bin 150 TL oldu. Toptan alınan bamyanın kilo fiyatı ise bin 950 TL civarına dayandı. Bir lezzetin daha gram altın ile yarıştığı Konya'da artık bamya çorbası hayal olacak gibi gözüküyor.

KONYA USÜLÜ BAMYA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Öncelikle kuru bamyalarımızı elimizle yuvarlayarak üzerindeki küçük küçük tüylerin dökülmesini yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlıyoruz.
Temizlediğimiz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dk. haşlıyoruz haşlarken içine bir çay kaşığı limon tuzu ekliyoruz ki bamyalarımız sünmesin.
Yumuşayan bamyalarımızın suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave edip şokluyoruz.

bamya.jpg

Bamyalarımızın iplerini çıkarıyoruz.
Önce etimizi suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz üzerine tereyağını ekleyip incecik doğramış olduğumuz soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Soğanlarımız kavrulduktan sonra salçalarımızı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Suyumuzu ilave edip bamyalarımızı ekliyoruz. Suyumuz kaynağınca tuzumuzu ilave edip ocağımızın altını kısıp, 30 dk. kısık ateşte pişiriyoruz.
Kıvam alan çorbamıza en son limon tuzunu da ekleyip, 1o dk. daha kaynattıktan sonra ocağımızın altını kapatabiliriz.
Çorbamızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra servise sunabiliriz. Bamya sıcak sıcak yenir.

*CİHAD ALPAN

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.