Konya'nın coğrafya tescilli "Vişne Tiridi" lezzetiyle damak çatlatıyor

Konya'nın coğrafya tescilli "Vişne Tiridi" lezzetiyle damak çatlatıyor

Konya'nın sayısız lezzetlerinden biri olan ve ilk sadece bu şehirde yer alması sebebiyle coğrafya tescili alan "Vişne Tiridini" bir kere yiyen bir daha yemek istiyor.

Sahip olduğu 38 bin 873 kilometre kare ile Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya, içerisinde yüzlerce kilometrekare ormanlık alan ile 2 bin 623 kilometrelik Karapınar çölünü barındırıyor. Bu büyüklüğe sahip olmasıyla kaçınılmaz olarak geniş bir kültürel zenginliğe sahip olan Konya, Türkiye'de yer alan diğer illerden tescilli ürün sayısıyla öne çıkıyor. Toplamda 74 coğrafya tescilli ürüne sahip olan Konya yerel lezzetleriyle dikkat çekiyor.

Konyapedia

Vişne Tiridi Sadeliği Lezzetle Buluşturuyor

Bu yerel lezzetlerden en dikkat çekenlerinden bir ise Konya'nın kadim lezzetlerinden biri olan "Vişne Tiridi". Sadeliği lezzetiyle buluşturmasıyla diğer şehir mutfaklarından ayrılan Konya mutfağının tescilli lezzetlerinden biri olan vişne tiridi, yiyenlerin vazgeçilmezi oluyor.

Konya'nın Yöresel Lezzeti Vişne Tiridinin Tarifi

İşte bir defa yiyenlerin, "Yaz gelse de vişne tiridi yesek" dediği damak çatlatan tarif:

Malzemeler:

  • 1 adet hazır ekmek kadayıfı
  • 1 kilo toz şeker
  • 1 litre vişne suyu ya da 1, 5 kilogram vişne
  • 1 kilo vişne
  • 30 gr kaymak

Yapılışı:

Tarife pazardan aldığınız vişneleri yıkayarak başlayın. Yıkanan vişnelerin suyunu bir kevgir ve tülbent yardımıyla çıkarın ve tencereye alın ( Hazır vişne suyu ile yapanlar b kısmı atlayabilir). Tencereye alınan vişne suyunun üzerine toz şekeri ilave ederek kaynatın. Şerbetiniz kaynarken marketten aldığınız hazır ekmek kadayıflarını içme suyunda bekleterek kabarmasını sağlayın. Ekmek kadayıflarınız kabarınca alt kısmından şerbetini daha kolay çekmesi için bıçakla çarpı atın. Kadayıflarınızı ocağa aldıktan sonra tencerede kaynamış haldeki sıcak şerbeti üzerine dökün ve pişmeye bırakın. Bu süreç boyunca tepsinin kenarında biriken şerbetten kepçeyle alıp üzerine bırakın. Kadayıfımız pişince sunum için tabağa ters çevirerek dilimleyin ve en son adım olarak üzerine kaymak bırakın.

Diyet Yapanlar İçin İyi Bir Alternatif

Nesillerdir Konyalı kadınların vazgeçilmezi haline gelen vişne tiridi, abartıya kaçılmadan tüketildiği taktirde lezzetli ve porsiyon başına 545 kaloriye hafif bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Afiyet olsun...

BBN Haber / Muhammet Kürşat Ercan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.